« Continuitatea dezvoltării sistemului de probaţiune din România », program de reintegrare socială a foştilor deţinuţi

În Sala  New York a Hotelului Ramada,  a avut loc ieri simpozionul intitulat „Dezbatere. Conştientizare. Implicare”, ce a avut ca subiect principal reintegrarea persoanelor care au suferit condamnări,adică reintegrarea foştilor deţinuţi.

La eveniment au participat alături de organizatori şi reprezentanţi ai instituţiilor care au de-a face cu această categorie de oameni, care se ocupă de reintegrarea lor în societate: Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi (IPJ), Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) Iaşi, Tribunalul Iaşi etc. În cadrul întâlnirii, cei prezenţi au dezbătut o serie de probleme cu care se confruntă deţinuţii după eliberare, cum ar fi  obstacolele întâlnite  atunci când vor să se angajeze, reticenţa comunităţii , etc , căutând totodată soluţii şi mecanisme de colaborare interinstituţională în problema reintegrării lor în societate.

“ La ieşirea din penitenciar deţinuţii se confruntă cu o mare problemă şi anume nu au un suport material. Ei sunt obişnuiţi să li se dea totul gratuit iar  în mometul ieşirii din penitenciar se trezesc că trebuie să şi le procure şi atunci dacă toate instituţiile sau toate firmele private nu pun mână de la mână să le ofere o alternativă e clar că ei se vor îndrepta către lucrul cel mai uşor de făcut pentru ei şi anume infracţiunea, pentru a-şi procura cele necesare”, a afirmat comisar şef Marius Vulpe, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi.

“Dacă nu ajutăm aceste persoane vom ajunge în situaţia de a se creşte riscul de recidivă şi vom avea şi mai multe probleme.Programul pilot care a fost experimentat anul acesta îşi propune să ajute un număr într-adevăr destul de limitat de persoane ,care se eliberează din penitenciar, în ideea de a se reintegra în societate să-şi găsească un loc de muncă, să-şi facă  o calificare profesională, să-şi îmbunătăţească relaţia cu familia, să-şi continue studiile “, este de părere Mirela Scarlat ,şef  Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Manifestarea de ieri face parte din proiectul PHARE 2006 “ Continuitatea dezvoltăţii sistemului de probaţiuni din România”, al cărui obiectiv este consolidarea colaborării între instituţiile beneficiare, Direcţia de Probaţiune (DP) şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), în vederea fluidizării procesului de reabilitare a persoanelor care au suferit o condamnare. Proiectul este finaţat de Uniunea Europeană şi implementat de Bernard  Brunhes International şi Asociaţia Alternative Sociale, în calitate de consultanţi.


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: