Rezultate remarcabile în cadrul operaţiunii comune „ Jupiter 2009”, faza a V-a

Timp de două săptămâni,  în perioada 28 octombrie-11 noiembrie 2009, România a găzduit „ Operaţiunea Jupiter  2009”, faza a V-a, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX. Pe lângă autorităţile de frontieră române, au participat 18 reprezentanţi ai Statelor Membre ale Uniunii Europene ( Austria, Cehia, Germania, Grecia, Finlanda, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Slovenia , Slovacia, Ungaria) şi doi observatori din Republica Moldova şi Ucraina, precum şi un contingent de 20 de poliţişti de la  Poliţia Federală Germană , care a sprijinit operaţiunea cu două elicoptere tip EC-155.

pol.front

Scopurile urmărite prin  desfăşurarea operaţiunii comune „ Jupiter 2009” au fost  supraveherea şi controlul frontierei, combaterea migraţiei ilegale, îmbunătăţirea controalelor la frontieră, cu precădere asupra persoanelor care au depăşit termenul de şedere, identificarea documentelor false, autoturismelor  furate, precum şi  a muncii la negru.

Reprezentanţii  Statelor Membre au participat, pe toată durata operaţiunii, la misiuni de supraveghere şi control a frontierei alături de poliţiştii români de frontieră.

„ În perioada desfăşurării operaţiunii , ofiţerii care au fost delegaţi ca să execute activităţi în colaborare cu Poliţia Română, au participat la activitatea de supravegere a frontierei şi au făcut echipe de patrulare pedestre şi auto cu lucrătorii români ai Poliţiei de Frontieră, supraveghind în primul rând zonele de risc care sunt identificate la nivelul judeţului Iaşi, unde se poate face trafic cu persoane sau contrabandă cu ţigări”, a declarat comisar şef Alexa Ştefan, inspector şef al I.J.P.F. Iaşi.

La finalul operaţiunii s-a constatat  că acţiunea a fost încununată de succes, colaborarea dintre poliţiştii de frontieră români şi  reprezentanţii Statelor Membre materializându-se în următoarele rezultate: constatarea a şapte infracţiuni, dintre care patru pentru trecerea ilegală a frontierei, 21 de contravenţii în valoare de 9.420 lei, majoritatea fiind aplicate la OU 105 privind frontiera de stat,s-au confiscat 29 bancnote false de 100 $, precum şi alte bunuri în valoare de 6.600 lei, nu s-a permis intrarea în ţară a 11 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile de intrare.

“ La bilanţul activităţii experţii străini au recunoscut profesionalismul, deschiderea şi cunoştinţele de limbă engleză ale poliţiştilor de frontieră români, alături de  care şi-au desfăşurat activitatea pe timpul operaţiunii Jupiter 2009”, a afirmat inspector de poliţie Lazăr Denis Mihaela, purtător de cuvânt al I.J.P.F. Iaşi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: