Remember 14 Decembrie 1989 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi

Seria de manifestări  dedicate împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 a continuat ieri în Sala Senat  a Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi , cu o dezbatere ce a avut ca temă „Preţul libertăţii”. La manifestare câţiva dintre revoluţionarii ieşeni, printre care  Cassian Maria Spiridon, Ştefan Prutianu, Vasile Vicol, Ionel Săcăleanu,Luca Piţu,  au făcut un remember al evenimentelor petrecute pe 14 Decembrie 1989 la Iaşi.

Zilele acestea s-au împlinit 20 de ani de la căderea comunismului.Pe 14 decembrie 1989, un grup de intelectuali ieşeni, i-au îndemnat pe cetăţenii acestui oraş să-şi unească forţele şi să lupte împortiva regimului comunist condus de Nicolae Ceauşescu. Demersul grupului de revoluţionari a fost stopat de Securitate, care  a aflat de conspiraţia pusă la cale de  aceştia, iar pe 14 Decembrie, la orele prânzului, trupele Securităţii şi ale USLA i-au arestat  şi i-au băgat în beciurile Miliţei, fiind eliberaţi abia după ce poporul român a învins, pe 22 Decembrie 1989. Datorită curajului acestor oameni,  ziua de 14 Decembrie 1989 este considerată  ca fiind  începutul sfârşitului pentru regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu. O parte din aceşti intelectuali , aceşti revoluţionari în adevăratul sens al cuvântului ,care , „acum 20 ani,  în împrejurări extrem de incerte , când foarte puţini sau chiar nimeni nu şi-a imaginat că un regim atât de puternic urma să se prăbuşească în câteva zile, şi-au asumat acest risc de a spune *NU*    şi de a iniţia ansamblul de schimbări ale căror consecinţe le trăim şi astăzi. Este o dovadă că evenimentele istorice au un rol esenţial,  iar evenimentele de acum 20 ani au demonstrat-o încă odată”, a spus prof.univ.dr. Alexadru Florin Platon,moderatorul acestei dezbateri.

La finalul dezbaterii „ principalii actori, oamenii care şi-au asumat marele risc de a organiza mişcarea din decembrie 1989 la  Iaşi”, după cum i-a numit prof.univ.dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii Al.I.Cuza Iaşi pe  revoluţionarii ieşeni, au ţinut să sublinieze că preţul plătit pentru libertate a meritat.

I.C.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: