Prof.dr. Maria Nicoleta Turliuc:”Disciplina Psihologia cuplului şi a familiei există în toate centrele universitare serioase”

Maria Nicoleta Turliuc este  actualmente profesor doctor la Catedra de Psihologie medicală şi psihopedagogie specială a Facultatii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, din cadrul  Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, iar de aproximativ cinci ani este coordonatorul masterului “Psihologia şi psihoterapia cuplului şi a familiei”.

Deşi este un domeniu nou în plan academic ieşean, şi nu numai, masterul Psihologia şi psihoterapia cupului şi a familiei” (actuelmente mai scurt numit “Terapii de cuplu si de familie”), aflat de cinci ani pe lista ofertantă a  Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, îşi continuă încet dar sigur ascensiunea. În încercarea de a-i determina succesul, diversitatea si numarul absolvenţilor interesaţi de domeniu, ar putea constitui indicatorii lui. “ Sunt extrem de mulţumită de evolutia lucrurilor, în sensul că am avut solicitări consistente din partea studenţilor. Iar printre ei nu se regăsesc doar licenţiaţii în Psihologie sau Asistenţă Socială, ci şi cei de la Medicină sau Jurnalism. Majoritatea tind spre profesionalizare, pentru că de fapt scopul masterului este unul de profesionalizare” a confirmat prof.dr. Maria Nicoleta Turliuc. Mai mult, potrivit noii structuri a planului de învăţământ, se respectă condiţiile Colegiului Psihologilor şi din acest motiv masteranzii vor obţine atestat de liberă practică în consilierea de cuplu şi familie.

Ideea dezvoltării unui master privind problematica relaţiilor de cuplu  a prins contur în urma vizitelor realizate la Iasi de două grupuri de  psihoterapeuţi din Olanda, respectiv Norvegia, care au ales să organizeze cursuri de formare de formatori în domeniul psihoterapiei de cuplu şi familiei. Motivul era unul mai mult decât evident şi ţinea într-o bună măsură de lipsa specialiştilor practicieni, în ciuda importanţei unui asemenea serviciu social.După cinci ani de când acest master  funcţionează, lucrurile au început să prindă contur.” Le spun mereu studenţilor mei că nu au nici un motiv să abandoneze şi să fie sceptici  cu privire la viitor, pentru că, în cele din urmă, deschiderea populatiei pentru acest gen de servicii va creşte”, conchide prof.univ.Turliuc.

“Psihologia cupului şi a familiei” prezentă la Conferinţele de Psihologie

În prezent conferinţele naţionale sau internaţionale în domeniul psihologiei au adoptat firesc ideea unei secţiuni speciale dedicată cuplului şi familiei. Chiar în acest an va avea loc Conferinţa Naţională de Psihologie, care va cuprinde şi o secţiune specială pentru relaţiile de cuplu şi familie. „Din istoricul succeselor înregistrate nu poate lipsi Conferinţa Internaţională organizată de facultatea noastră  anul trecut la Câmpulung sau conferinţa internaţională pe care am coordonat-o în 2008, pe tema violenţei domestice. Discipline precum “Psihologia cuplului şi a familiei”, “ Terapia cuplului şi a familiei”, există în toate centrele universitare serioase şi ar fi fost păcat ca la conferinţele de psihologie să lipsească secţiuni care să  coaguleze preocupările celor interesaţi de aceste domenii”, a subliniat prof.univ. Maria Nicoleta Turliuc.

Planuri de viitor

Fiind interesată de domenii precum psihologia şi terapia cuplului şi a familiei, violenţa domestică etc.,  prof.dr. Nicoleta Turliuc vrea ca pe viitor să continue să scrie mai mult despre aceste subiecte. „ Am de scris foarte multe lucruri importante, vreau să dezvolt un tratat de „Psihologie a cuplului şi a familiei”, vreau sa fac disciplina aceasta mai vizibilă”, a concluzionat domnia sa.

IONELA CHELARIU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: