0,95 la sută rata abandonului şcolar la nivelul judeţului Iaşi

Rata abandonului şcolar la nivelul judeţului Iaşi arată o uşoară creştere în 2009 faţă de anul precedent. Dacă în 2008 procentul de abandon era de 0,73 la sută, în 2009 este de 0.95 la sută, cu 0,22 la sută mai mult.

Deşi abandonul şcolar în judeţul Iaşi se menţine sub media abandonului pe ţară ( 1,2 la sută), medie calculată de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (I.S.J.) Iaşi se arată îngrijoraţi în ceea ce priveşte numărul de abandonuri în rândul elevilor, în special în mediul rural.” Chiar dacă rata abandonului şcolar la nivelul judeţului Iaşi este mai mică în comparaţie cu rata de abandon şcolar la nivel naţional, acest lucru nu reprezintă pentru noi un motiv de fericire. Chiar dacă procentul era de 0,35 la sută, tot trebuia să fim alarmaţi de faptul că elevii abandonează şcoala”, a declarat prof.Liliana Romaniuc, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (I.S.J) Iaşi.

Abandon şcolar îngrijorător la ciclul primar

Statisticile realizate de I.S.J Iaşi arată că în anul şcolar 2008/2009,  907 elevi au abandonat şcoala, cei mai mulţi provenind din mediul rural, adică 782 elevi.Situaţie extrem de îngrijorătoare se înregistrează la ciclul primar, clasele I-IV, tot din mediul rural, unde numărul de abandonuri este foarte mare, 244 de copii, faţă de 23 în mediul urban. „Cel mai alarmant la acest moment este faptul că  aproximativ 29 la sută dintre copiii care abandonează şcoala sunt din ciclul primar. Din punctul acesta de vedere vom încerca să găsim cele mai bune mijloace şi programe educaţionale prin care aceşti copii să poată fi menţinuţi în şcoală”, a subliniat prof. Liliana Romaniuc.

Cauzele care au determinat abandonul şcolar

Potrivit reprezentanţilor I.S.J Iaşi, principalul motiv care determină acest fenomen îl reprezintă situaţia financiară precară a familiilor, urmat şi de alte cauze , cum ar fi cele  de natură cultural educativă şi socială,  psihopedagogică,etc.

Activităţi de prevenire a abandonului şcolar

I.S.J Iaşi desfăşoară o serie de activităţi de prevenire a abandonului şcolar în vederea recuperării acestor copii,cum ar fi: programe de monitorizare şi îmbunătăţie a frecvenţei, activităţi de consiliere pentru elevi şi părinţi, activităţi extraşcolare ( excursii, concursuri, cercuri şcolare), etc.

Ionela Chelariu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: