Fuste şi epoleţi…..

Sunt tinere, sunt frumoase şi nu mai puţin…curajoase.

Inspectorul de poliţie Denis Mihaela Lazăr a îmbrăcat haina militară în urmă cu 5 ani şi activează acum în calitate purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (I.J.P.F.) Iaşi. Este unul dintre puţinele chipuri feminine din domeniu, iar întrebată “cum a pornit pe acest drum?” îţi răspunde natural că pur şi simplu nu şi-a dorit un altul.Ascultându-i povestea tinzi să-i dai dreptate şi să conchizi că Frontiera poate fi locul potrivit  pentru fetişcana băieţoasă din urmă cu ceva, deloc mulţi, ani. Şi-a dorit aşadar dintotdeauna să lucreze în Poliţie, convinsă fiind că nimic n-o opreşte să se alăture unui mediu corect, cu oameni disciplinaţi, cu adevărat vertebrali”. Fie şi cu riscul de-a păşi peste tabuuri…Dacă la început, lesne de intuit, “băieţii”s-au arătat sceptici în ceea ce-o priveşte, în foarte scurt timp tânăra lor colegă le-a demonstrat că este perfect capabilă să se ridice la standardul impus de acest sistem predominant masculin. Îşi aminteşte cu umor acum de “vocile” intrigate care declamau că-i nebunie curată să pui o copilă la SCTF. Simple amănunte. Starea de fapt n-a fost nimic altceva decât impulsul necesar. A vrut să demonstreze că este capabilă să răspundă exigenţelor la fel de bine ca bărbaţii. „Am vrut să transform copila din ochii lor. Prin muncă, responsabilitate, perseverenţă şi seriozitate. Eram convinsă dintotdeauna că nu există *nu pot* şi nu eram dispusă să mă cramponez de alternativa *nu vreau*” ,spune inspectorul Lazăr.

Un alt personaj feminin care s-a impus pe tărâmul profesional al sexului opus este sublocotentul Alina Chira, ofiţer IT în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (I.J.J.)Iaşi.  Cei ce o cunosc apreciază în primul rând dedicarea şi sufletul pus în slujba meseriei. Deşi foarte tânără, nu există misiuni care să-i fie străine.Participă la orice se iveste şi  i se solicită prezenţa. Privind în urmă, recunoaşte totuşi că prima descindere în teren, o misiune de prin 2007, la Ruginoasa, i-a pus la grea încercare stăpânirea de sine. A trăit emoţii la cote maxime ce-au culminat chiar cu puţină teamă. Cum şi-a intrat în mână (pentru că de rutină nu poate fi vorba în acest domeniu) ? Antrenamentul şi mentalitatea definitorie practicantului de arte marţiale şi-au spus într-un mod fericit cuvântul”.

Încă din copilărie îşi dorea să îmbrace haina militară şi le spunea partenerilor de joacă că se va face poliţistă.Aşa a fost, poartă uniformă militară, dar nu de poliţie ci de…….pompier. Alina Atomei este sergent major în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) Iaşi. „Oportunitatea a apărut odată cu angajările din sursă externă, în anul 2007, la I.S.U.Iaşi” ne-a explicat tânăra, ocazie pe care nu a ratat-o şi aceasta din cauză că  meseria de pompier i s-a părut că i se potriveşte ca o mănuşă, fiind o persoană altruistă, generoasă, cu suflet mare, dar şi foarte ambiţioasă. Chiar de la început a fost susţinută în alegerea făcută atât de familie, cât şi de colegi, care au învăţat-o „ tot ce trebuia pentru a  face faţă tuturor cerinţelor postului”.Chiar dacă nu participă la intervenţii,  fiind dispeceră, Alina ne-a spus că, dacă ar fi nevoită să intervină pentru a-şi ajuta semenii, nu s-ar gândi nici o clipă la pericol.

În cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) Iaşi activează 20 de femei-pompier.

IONELA CHELARIU

Reclame

One response to this post.

  1. Posted by anonim on Martie 8, 2010 at 11:30 am

    Avem frumoase femei in armata, dar si in presa.LA MULTI ANI

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: