“Mai avem nevoie astăzi de literatură?”

Anul acesta Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi  împlineşte 20 de ani de existenţă. Pentru a marca această sărbătoare, universitatea organizează o serie de manifestări culturale. În acest context, ieri , în Aula Magna a avut loc conferinţa “Mai avem nevoie astăzi de literatură?” susţinută de criticul literar Alex Ştefănescu.

Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi este în sărbătoare. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la înfiinţarea acestei prestigioase instituţii de învăţământ superior.Acum, la ceas aniversar, UPA  din Iaşi se mândreşte, pe bună dreptate, că este printre cele mai prestigioase universităţi private din ţară, cu recunoaştere internaţională, că deţine Carta Erasmus, iar absolvenţii

se bucură de recunoaşterea pregătirii lor competente în spaţiul comunităţilor locale.” Ne bucură faptul că, la 20 de ani de la înfiinţarea Fundaţiei şi a Universităţii Petre Andrei din Iaşi, avem în spate o istorie prestigioasă, suntem printre cele mai importante universităţi private acredidate din ţară, avem proiecte şi reţele de cercetare ştiinţifică finanţate de U.E., avem studenţi cu o bună inserţie în spaţiul comunitar local”, a declarat prof.univ.dr. Doru Tompea, rectorul UPA din Iaşi.

Din suita manifestărilor dedicate Anului Jubiliar “ Petre Andrei” s-a numărat şi conferinţa “ Mai avem nevoie astăzi de literatură?”, susţinută de criticul literar Alex Ştefănescu. “ Am venit aici ca să-i invit să se bucure de frumuseţile artei”, a spus domnia sa. Cunoscutul critic literar a afirmat cu trsiteţe în glas că din păcate literatura este ignorată, “ din cauză că oamenii se grăbesc, iar lectura presupune un anumit ritual, adică mai întâi îţi procuri o carte, apoi te aşezi confortabil într-un fotoliu, ca după aceea să citeşti frază cu frază”. Un alt motiv invocat de critic este acela că literatura este predată într-un mod greşit în şcoală,  “ ca o disciplină greoaie, plictisitoare, unde elevii trebuie să înveţe pe de rost tot felul de fraze savante şi drept urmare se detaşează de literatură”.

Alex Ştefănescu le-a povestit celor prezenţi cum l-a fascinat literatura în

copilărie şi cum a devenit “ cititor profesionist” (n.r.- critic literar). “Când eram copil, am intrat în biroul tatei şi acolo se afla biblioteca. Aşa am descoperit literatura, care mi s-a părut un lucru atât de frumos, încât am jurat să nu mai spun nimănui, să rămână secretul meu. În naivitatea mea de copil credeam că am descoperit un mare secret, pe care nu l-am dezvăluit nici măcar fraţilor mei”.

La finalul conferinţei, Alex Ştefănescu i-a îndemnat şi totodată i-a sfătuit pe tineri să citească, să fie pasionaţi de literatură şi asta din cauză că “toţi avem nevoie presantă de literatură”. “Nu costă nimic să citeşti”, le-a spus Alex Ştefănescu studenţilor, “ bibliotecile sunt accesibile tuturor”.

IONELA CHELARIU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: