Ziua Mondială a Rinichiului

Astăzi este Ziua Mondială a Rinichiului. Cu acestă ocazie, Societatea Română de Nefrologie lansează ,cu sprijinul Companiei Abbott Laboratories,  o campanie de informare şi educare a publicului despre bolile de rinichi.

Sub sloganul “Protejează-ţi rinichii , controlează-ţi diabetul”, astăzi la Iulius Mall ieşenii vor putea să se informeze şi să efectueze investigaţii pentru diagnosticare. Aceste servicii sunt oferite de un personal calificat , care va oferi celor interesaţi informaţii şi recomandări pentru eventuale investigaţii ulterioare, acolo unde este necesar.Este cunoscut faptul că diabetul reprezintă una din principalele cauze ale bolii cronice de rinichi şi a formei ei terminale, insuficienţă renală. Din acest motiv, riscul de boală cronică de rinichi trebuie monitorizat permanent mai ales la persoanele care suferă de diabet. „Numărul cazurilor de diabet este în creştere, ceea ce determină implicit creşterea numărului de cazuri de boală  cronică de rinichi, cauzată de diabet” , a declarat conf. dr. Adalbert Schiller – Preşedinte al Societăţii Române de Nefrologie.

Specialiştii apreciază  că, în curând, diabetul se va face responsabil de aproximativ 50% din cazurile de boală cronică de rinichi, în stadiul de insuficienţă  renală. Prin urmare, toţi cei implicaţi, pacienţi, medici, cercetători şi sistemele de asigurare de sănătate trebuie să  conştientizeze legătura dintre cele două boli, pentru a lua măsuri eficiente privind prevenţia şi tratamentul lor. Diagnosticarea precoce a bolii cronice de rinichi este esenţială  şi permite tratarea corespunzătoare, înainte ca boala să se agraveze şi să apară  eventuale complicaţii. Mai mult, diagnosticarea precoce este singura alternativă  prin care se poate limita semnificativ impactul bolii cronice de rinichi asupra sistemului de sănătate.

Datele statistice la nivel mondial, valabile inclusiv pentru România, arată că o persoană adultă din 10 are boală cronică de rinichi, ceea ce înseamnă că aproximativ 2.000.000 de persoane sunt afectate de boală .Dintre acestea, mai mult de 8.000 sunt tratate prin dializă sau transplant renal.(I.C.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: