Igienizarea de primăvară în gospodării poate constitui un pericol de incendiu

Datele statistice din ultimii ani, confirmă pericolul reprezentat de utilizarea focului deschis fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. Perioada de primăvară se caracterizează prin cel mai mare număr de incendii, aceste evenimente nedorite au avut loc în special în mediul rural, au fost soldate cu importante pagube materiale şi din păcate cu victime.
Reamintim că, din cauza arderilor necontrolate, în judeţul Iaşi, în perioada 07–08.03.2002, a fost înregistrată o situaţie fără precedent: peste 40 de gospodării – case sau anexe ale acestora, furaje, adăposturi de animale, au căzut pradă focului în 25 de localităţi.
Pentru a preveni şi reduce riscurile de producere a incendiilor în gospodăriile cetăţeneşti, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, se impune a se realiza cu respectarea următoarelor măsuri:
– arderea se va realiza numai în condiţii meteo fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, va avea loc în zone cât mai îndepărtate de fondul forestier, locuinţe şi anexe gospodăreşti, reţele electrice, de comunicaţii, conducte de transport gaze naturale/produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– arderea se va realiza numai pe timpul zilei;
– se impune, asigurarea mijloacelor şi a materialelor necesare pentru stingerea eventualelor incendii;
– obligatoriu, arderea va fi supravegheată permanentă;
– înainte de părăsirea locului arderii se va realiza cu atenţie stingerea totală a focului;
– se interzice acoperirea cu pământ a focarelor.
Se impune supravegherea permanentă a copiilor pe toată durata arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale. Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.
„Atragem atenţia, că în conformitate cu prevederile H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, “arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi” sau „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătaţi” se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”, a afirmat lt.Silvia Spiridon, purtător de cuvânt al ISU Iaşi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: