În primele trei luni ale anului 2010 infracţionalitatea a scăzut la nivelul judeţului Iaşi

Chiar dacă media la nivelul judeţului Iaşi este de 631 de locuitori/ poliţist, sub media pe ţară, bilanţul pe trimetrul I prezentat ieri de şeful I.P.J Iaşi,comisar şef de poliţie Ioan Scripniciuc , arată că infracţionalitatea stradală, criminalitatea în şcoli şi în proximitatea acestora, furturile au scăzut simţitor, comparativ cu anul precedent.

Trimestrul I al anului 2010 a fost caracterizat din punct de vedere al situaţiei operative cu trenduri descendente la criminalitatea stradală, în şcoli şi în proximitatea acestora, la furturile din şi de auto.Astfel, numărul infracţiunilor a scăzut în primele trei luni ale acestui an , de la 6.525 infracţiuni sesizate în 2009 la 5.770 în 2010, în schimb a crescut infracţionalitatea de mare violenţă, cu 40 de procente. Majoritatea acestor infracţiuni de mare violenţă sunt comise, după afirmaţiile şefului I.P.J. Iaşi, în mediul familial, pe fondul consumului excesiv de alcool, conflicte spontane, educaţie precară sau sărăcie.Un alt indicator important este infracţionalitatea în unităţile de învăţământ, care a scăzut cu 21 la sută.După afirmaţiile cms.şef Scripniciuc, aceste rezultate mulţumitoare se datorează nu doar poliţiştilor de proximitate ci şi implicării mai eficiente a Inspectoratului Şcolar Judeţean (I.S.J.) Iaşi.Şi la capitolul contravenţii aplicate statistica arată o creştere cu 12 procente, cele mai multe , adică 22.249 de contravenţii ( cu 1.395 mai multe comparativ cu 2009),au fost aplicate de poliţiştii de la Rutieră pentru încălcarea normelor prevăzute de OUG 195/2005. Au mai fost aplicate contravenţii şi pentru încălcarea Leg.61/1991 (cu 1.740 mai multe faţă de 2009), a Leg.12/1990 privind activităţile comerciale ilicite ( mai multe cu 713 comparativ cu anul trecut).În ceea ce priveşte siguranţa traficului rutier, statistica arată că numărul accidentelor grave a scăzut în 2010 cu 33, de la 95 de accidente la 62, în schimb a crescut procentul la infracţiuni descoperite, de la 141 în 2009 la 183 în 2010, adică cu 30 la sută. „ În 2010 am scăzut la riscul rutier cu 20 la sută şi a crescut numărul de infracţiuni constatate, ceea ce înseamnă o implicare mai mare a poliţiştilor de la Rutieră”, a afirmat Ioan Scripniciuc.

Pentru trimestrul al II-lea poliţiştii ieşeni şi-au propus o serie de obiective, cum ar fi continuarea desfăşurării activităţilor de ordine şi siguranţă publică în sistem integrat, în cadrul Planului de acţiune I.G.P.R. “SIGURANŢA”, având ca obiectiv prevenirea şi combaterea faptelor stradale cu violenţă, stabilirea măsurilor specifice de asigurare a ordinii şi liniştii publice în perioada sezonului “Estival”, intensificarea activităţii de pregătire profesională a cadrelor, cu prioritate pe domeniul Schengen şi reaşezarea acesteia pe principiul asimilării de competenţe profesionale, optimizarea planului de intervenţie “Năvodul” în sistem integrat,etc, obiective pe care sperăm să le atingă în ciuda deficitului de personal de care duce lipsă I.P.J Iaşi la ora actuală. „ Avem un deficit de personal semnificativ, 15 la sută din schema I.P.J este neocupată până în prezent. Sunt în jur de 250 de locuri neocupate, în special pe linie de ordine publică”, a precizat cms.şef Scripniciuc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: