Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe, profesor la UPA din Iaşi

Fostul Ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, a devenit profesor la Universitatea ”Petre Andrei” din Iaşi.
Prezent la instituţia ieşeană de învăţământ superior în contextul manifestărilor prilejuite de Anul Jubiliar Petre Andrei, acesta a acceptat invitaţia rectorului Doru Tompea de a susţine, în calitate de profesor asociat, un curs de diplomaţie la modulul de Relaţii Internaţionale al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative. ”Sunt deosebit de onorat de această ofertă, întrucât Universitatea ”Petre Andrei” din Iaşi este o universitate recunoscută la nivel naţional, cu cadre didactice consacrate, şi sunt convins că va fi recunoscută în curând şi la nivel internaţional. Accept invitaţia domnului rector Tompea de a preda un curs de diplomaţie şi îi mulţumesc încă o dată în acest sens”, a declarat Cristian Diaconescu.
Fostul şef al diplomaţiei României a fost invitat al Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi pentru a lansa cartea decanului Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative, prof. univ. dr. Mihai Baciu, publicată de curând la Editura Institutul European. Evenimentul s-a desfăşurat în Aula Magna a Universităţii, fostul Ministru de Externe apreciind interesul manifestat mai ales de studenţi prezenţi la eveniment în număr foarte mare. ”Curierul Diplomatic”, o carte uşor de citit şi lizibilă, o carte între copertele căreia se regăseşte o viziune proaspătă din perspectiva diplomaţiei. Aşa a caracterizat Cristian Diaconescu cartea scrisă de profesorul ieşean.
”Vreau să vă spun că am citit multe cărţi, memorii scrise de diplomaţi, foşti diplomaţi. Mă bucur să constat însă că în cartea profesorului Mihai Baciu se regăseşte şi o doză de emoţional. Cartea are meritul de a fi uşor de citit şi de a fi corectă din punct de vedere diplomatic. Curierul diplomatic este asemenea unui sac, pe care se pune sigiliul şi este trimis la destinatar. Nu ştiu dacă domnul Baciu s-a gândit la acest aspect când a dat titlul acesta, dar el este unul foarte nimerit”, a spus fostul Ministru de Externe, Cristian Diaconescu.
Mai mult, acesta le-a dezvăluit studenţilor prezenţi şi celor care doresc să îmbrăţişeze cariera diplomatică faptul că această meserie este una în care satisfacţiile şi abilităţile profesionale sunt maxime, dar i-a atenţionat că ”au în faţă un drum lung, un antrenament continuu, ca pentru forţele de elită, de-a lungul căruia trebuie să înveţi instrucţia de front”.
La eveniment a participat şi politologul Lucian Dârdală, lector universitar doctor la Universitatea ”Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, care a apreciat cartea pentru abordarea raţională şi pragmatică pe care prof. univ. dr. Mihai Baciu o propune. ”Eu ştiam cartea. Este o carte care nu numai că se citeşte, ci se poate şi vorbi, iar ideile sunt transmise clar şi cu o eleganţă pe care doar un fost ambasador ar fi putut să o facă”, a explicat politologul Lucian Dîrdală. Dr. Anca Untu Dumitrescu, preşedintele Institutului European, a apreciat faptul că, în cartea sa, Mihai Baciu a pus un accent special pe unicitatea faptelor. În contextul acestei manifestări a luat cuvântul şi prof. univ. dr. Dorin Popa, de la Departamentul de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii ”Al. I. Cuza” Iaşi, coordonatorul seriei ”Societate şi Publicistică” de la Editura Institutul European, care a susţinut că volumul profesorului Baciu este unul care trebuie apreciat şi din perspectiva stilului scriitural. Totodată, acesta a mulţumit rectorului Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi, prof. univ. dr. Doru Tompea, pentru invitaţia de a participa la această manifestare academică, rememorând situaţia în care acesta din urmă a salvat de cenzura comunistă un număr al Revistei ”Dialog” – publicaţie a studenţilor de la Universitatea ”Al. I. Cuza” – înainte de 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: