Despre cultură și eroi necunoscuți cu Marius Oprea și Observator Cultural, la UPA din Iași

Potrivit estimărilor 8.000 de români au fost executați fără sentință în vremea comuniștilor pentru că au tînjit după gustul libertății. Despre opt dintre aceștia au aflat astăzi cei prezenți în Aula Magna a Universității “Petre Andrei” din Iași, unde istoricul Marius Oprea a susținut conferința cu tema „Mai este oare cultura o formă de libertate? Despre valori, memorie, identitate în România de azi“. Directorul nou înființatului Centru de Investigare a Crimelor Comunismului din România și-a expus viziunea cu privire la asumarea crimelor comunismului, în fața liceenilor, studenților, a profesorilor și a prestigioșilor invitați de la revista Observator Cultural. “Eu nu merg pe condamnarea comunismului ci pe condamnarea comuniștilor. Încerc o altă abordare. Una care pleacă de la victime”, a explicat acesta.
În cadrul dezbaterii care a urmat conferinței, scriitorul Caius Dobrescu a ținut să puncteze legătura dintre demersurile istoricului Marius Oprea de a obține dovezile palpabile ale ororilor comuniste și actul de cultură: “Cred că eforturile lui Marius au legătură cu cultura dacă o reducem la noțiunea de cult. Trăim într-o lume în care comemorarea nu poate fi doar ritualică. Avem o societate rațională în care ritualul nu ne rezolva problemele”.
Demersul istoricului aduce în prim plan dimensiunea umană. “Omul din fiecare poveste nu este un număr, este un caz real ”, a punctat jurnalista Doina Ioanid.
Redactorul șef adjunct al revistei Observator Cultural, Ovidiu Șimonca a transmis audienței că întîlnirea cu Marius Oprea nu trebuie privită ca o prelegere oarecare. “Noi avem nevoie de oameni care să-și facă treaba, nu doar de oameni care mimează că-și fac treaba. Sunteți privilegiați că azi, la Universitatea “Petre Andrei” din Iași , l-ați putut asculta pe Marius Oprea, pentru că el condamnă comunismul cu fapte, cu dovezi ”
Studenții și liceenii au rămas și cu o lecție din intîlnirea de astăzi, și anume că diplomele nu te fac neaparăt intelectual, așa cum a precizat scriitorul și publicistul Liviu Antonesei: “Definiția mea preferată a intelectualului aparține lui Foucault: Un intelectual trebuie să aibă creierul suplu atît cît e posibil și să aibă coloana vertebrală atît cît e necesar ”.
Concluzia dezbaterii a fost aceea că, pentru a avea astfel de intelectuali, școala româneasca ar trebui să promoveze liberatea de gîndire și respectul pentru ființa umană.
“Dacă vrem o altfel de țară, avem nevoie să ne asumăm liberatea. Societatea civilă fără spiritul critic nu există”,a conchis Carmen Mușat, redactor șef al revistei Observator Cultural.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: