Un mentor al iconologiei la UPA din Iaşi

De Sfântul Gheorghe, Aula Magna a Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi a fost inundată de spiritualitate cu prilejul lansării volumului “Noi şi icoana”, semnat de pictorul şi scriitorul Sorin Dumitrescu. Cartea artistului este o pledoarie pentru revenirea la icoane. “Creştinismul este o religie vizuală. Dispariţia icoanei din învăţământul religios a dus la un comportament magic. Toate cursurile ar trebui să revină la Sfinţii Părinţi care sunt toţi vizuali ”, a explicat pictorul Sorin Dumitrescu. Maestrul a demonstrat în faţa celor prezenţi de ce “la nivel de doctrine religiile nu se vor împacă niciodata fără icoană”.
Prezent la lansare, părintele Constantin Sturzu a susţinut opinia artistului. “Icoana este însăşi credinţa noastră. Arătă-mi la ce icoană te inchini că să-ţi spun cine eşti”, a concluzionat acesta.
La lansarea de astăzi au mai fost prezenţi şi preotul Constantin Andrei şi iubitorul de artă Emil Stratan. “Este un eveniment inedit pentru noi. Această lansare de carte repoziţionează universitatea noastră în zona spirituală, creştină.Cartea maestrului Dumitrescu este o adevarată cercetare în teologia chipului”, a precizat rectorul Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi, prof.univ.dr. Doru Tompea.
Scriitorul şi pictorul Sorin Dumitrescu i-a mulţumit rectorului pentru invitaţia la universitate şi i-a transmis acestuia că se simte onorat că a putut păşi într-o instituţie de învăţământ superior de prestigiul Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi. Mai mult, scriitorul a mai spus că a intrat în multe birouri de rector la universităţile la care a fost invitat, dar în nici una nu a mai văzut un birou la fel de frumos precum cel de la Universitatea ”Petre Andrei” din Iaşi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: