Despre alternative cu regizorul Mihai Măniuţiu la UPA din Iaşi

“Creaţi instituţii alternative pentru că fără ele singura opţiune care vă rămâne este să intraţi în sistem. Iar sistemul nu-l puteţi schimba. Vă va schimba el pe voi”, acesta a fost îndemnul pe care regizorul Mihai Măniuţiu, directorul artistic al Teatrului Naţional din Cluj, l-a dat studenţilor care au venit la întâlnirea de astăzi de la Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi.
Invitat în cadrul manifestărilor prilejuite de Anul Jubiliar “Petre Andrei”, cunoscutul regizor le-a vorbit studenţilor despre experienţa sa din spatele catedrei în învăţământul superior american şi despre rolul teatrului în existenţa unui popor. “Teatrul este un serviciu public pentru că el menţine neliniştile elitei. Fără elită o ţară dispare. Ţara asta nu există decât dacă o creezi în fiecare zi”, le-a explicat el tinerilor.
Mihai Măniuţiu i-a îndemnat pe studenţi să se conecteze la instituţiile occidentale, să nu-şi dorească să stea prea mult timp într-un singur loc, să elaboreze proiecte şi să aibă răbdarea să le finalizeze pentru că, în viziunea sa, aceasta este şansa tinerei generaţii.
Rectorul Universitatii “Petre Andrei” din Iaşi, prof.univ.dr. Doru Tompea, i-a împărtăşit regizorului câte ceva din experienţa celor care chiar s-au luptat pentru ca instituţiile alternative să existe: “A fost cumplit ca în ultimii 20 de ani să ne impunem ca universitate alternativă privată în sistemul de învăţământ românesc, o universitate recunoscută, la standarde europene. Dar a meritat . Acum suntem deţinătorii Chartei Erasmus, avem o ligă a studenţilor care e la fel de activă ca celelalte ligi ale universităţilor de stat. Sărbătorim deja două decenii şi ne deschidem uşile larg în acest an jubiliar pentru tot ce înseamnă elita, valori şi personalităţi”.
Cei care au ratat ocazia să se întâlnească astăzi cu Mihai Măniuţiu vor mai avea şansa să îl asculte la o lansare de carte pe care regizorul o va susţine pe 7 mai, tot la Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: