Libertatea presei, dezbătută la UPA din Iaşi

Jurnaliştii din întreaga lumea au sărbătorit pe 3 mai Ziua Mondială a Libertăţii Presei.Pentru a marca această zi specială, Universitatea “Petre Andrei”din Iaşi a găzduit ieri o dezbatere ce a avut ca temă “Libertatea presei, între idealuri etice şi afaceri media”. La aceste eveniment au particpat jurnaliști, reprezentanți ai patronatului de presă și ai mediului academic ieșean.
Încă de la începutul dezbaterii rectorul UPA din Iaşi, prof.univ.dr. Doru Tompea, a ţinut să le mulţumească jurnaliştilor pentru corectitudinea cu care de-a lungul timpului au tratat conflictul instituţional, fiind cunoscute scandalurile dintre actualul rector şi cel ce-şi atribuia această calitate, Niculae Niculescu. “Nu vă fac un Laudatio formal, dar aţi contribuit foarte mult prin acurateţea articolelor ca dreptatea şi adevărul să se instaureze în instituţia academică. Din această cauză astăzi (n.r.-ieri)ne întrerupem câteva momente activitățile cotidiene la Universitatea “Petre Andrei” din Iași , pentru a vă anunța că materialele dumneavoastră ne fac zilnic să ne punem întrebări și să căutăm răspunsuri, făcându-ne astfel să rămânem mereu deschiși ideilor noi și să încercăm să devenim mai buni în ceea ce facem. Pentru acest minunat dar , de ziua dvs, Ziua Mondială a Libertății Presei, vă mulțumim că existați!”, a afirmat prof.univ.dr. Doru Tompea, rectorul UPA din Iaşi.
Este astăzi presa din România liberă?
La această întrebare au încercat toţi cei prezenţi la dezbatere să răspundă.Scriitorul Liviu Antonesei, moderatorul dezbaterii, a susţinut că astăzi presa din România este liberă, făcând comparaţie cu presa din Rusia,unde “se moare la propriu,nefiind vorba numai de jurnalişti, ci şi de ziarele sau organismele de presă.Comparativ cu presa din Rusia ,avem o presă foarte liberă, în comparaţie chiar şi cu presa occidentală”, a precizat Liviu Antonesei.Prezent la dezbatere, jurnalistul Adi Cristi, prim-vicepreşedinte a Uniunii Ziariştilor din România (UZP), a afirmat că nu se poate vorbi despre” libertatea presei în afara presei, în momentul în care se închid posturi TV, ziare, iar ziariştii sunt din ce în ce mai puţini.Nu există judeţ în care să nu-şi fi încetat activitatea 4-5 ziare, şi nu din cauză că ziariştii nu şi-au mai putut exercita profesia, ci din cauza situaţiei economice”, susţinând faptul că libertatea presei nu poate fi disociată de aspectul economic.”S-a demonstrat pe fondul acestei crize că ziaristul nu are un statut al profesiei, este singur în faţa autorităţii.S-au şi dovedit aceste atacuri directe în momentul în care acesta îşi exercita meseria”,a subliniat Adi Cristi.Un exemplu concludent în acest sens este atitudinea Partidului Democrat Liberal (PDL) cu privire la refuzul de a participa la o serie de emisiuni, de a face comentarii sau de a da o serie de declaraţii.De asemenea,domnia sa a ţinut să facă distincţia dintre un simplu SRL şi presa din România, arătând că “se merge astăzi pe ideea că presa face parte din rândul societăţilor comerciale, uitându-se totuşi că presa reprezintă utilitate publică. Este o mare diferenţă între cei care fac comerţ şi cei care scriu ziare”.
Presa ieşeană , în top ca şi performanţe
Presa ieşeană a fost catalogată ca fiind una dintre cele mai performante din ţară, datorită profesionalismului şi a imparţialităţii cu care, în cea mai mare măsură, a tratat evenimentele. “Iaşul are cea mai performantă presă locală din ţară şi asta datorită profesionalismulului şi a capacităţii de rămâne lângă cititor şi nu lângă politică”, a afirmat Adi Cristi.
La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Ideea acestei acţiuni a apărut la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra „Promovării libertăţii presei în lume”, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: