Proiecţii de filme documentare la Iaşi în cadrul Săptămânii Fair Trade

Începând de astăzi şi până pe 7 mai, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” şi la Centrul Cultural Francez Iaşi, ieşenii pasionaţi de filme documentare vor putea viziona videoproiecţii de filme documentare.
Miercuri, 5 mai, la ora 19.00, la Casa de Cultură Mihai Ursachi se va proiecta documentarul Vanishing of the Bees (96 min., SUA, 2009) care explorează misteriosul fenomen al dispariţiei în masă a albinelor, pe tot globul – Collony Colapse Disorder. Acest lucru a afectat în primul rând apicultorii şi cultivatorii de broccoli, mere, pepeni, cireşe, ceapă şi alte sute de fructe şi legume dependente de polenizare. Urmând povestea a doi apicultori ce încearcă să-şi salveze stupurile de albine, filmul accentuează importanţa vitală pe care aceste insecte o au în cultivarea fructelor şi legumelor pe care le consumăm zi de zi.
Joi, 6 mai, la ora 19.00, la Casa de Cultură Mihai Ursachi, se poate urmări filmul documentar Our Daily Bread (92 min., Austria, 2005) al cărui subiect este lumea industriei alimentare şi a agriculturii high-tech. Urmărind ritmul utilajelor uriaşe şi al benzilor de producţie, filmul realizează un comentariu non-verbal, folosindu-se de cadre lungi şi silenţioase, asupra locurilor unde mâncarea este produsă în Europa: spaţii monumentale, peisaje suprarealiste şi sunete bizare – un mediu rece, industrial, ce lasă puţin loc individualităţii. Toate acestea stau la baza alimentaţiei noastre de zi cu zi, fără ca noi măcar să bănuim.
Vineri, 7 mai, la ora 17.00, la Centrul Cultural Francez Iaşi se poate viziona Food.Inc (94 min., SUA, 2008) din care aflăm că, în Statele Unite ale Americii, industria alimentară are dreptul de a ascunde informaţii legate de modalităţile de producţie faţă de consumatori. Aproape toate alimentele sunt produse de mari corporaţii pentru care profitul realizat este deasupra sănătăţii consumatorilor, traiului decent al fermierilor, siguranţei muncitorilor şi mai ales a mediului.
Programul de videoproiecţii se încheie cu filmul Black Gold (78 min., Marea Britanie/ SUA, 2006) difuzat vineri, 7 mai, la ora 19.00 la Centrul Cultural Francez Iaşi. În timp ce occidentalii savurează specialităţi precum caffe latte şi capuccino, cultivatorii de cafea din Etiopia suferă de pe urma injustiţiilor comerţului ne-echitabil, şi abia sunt în stare să aibă un trai decent. Analizând căile unei industrii de miliarde de dolari, Black Gold urmăreşte drumul lui Tadesse Meskela în încercarea sa de a salva vieţile a 74.000 de fermieri, prin căutarea unui cumpărător care să ofere un preţ corect cafelei produse de aceştia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: