Titus Corlăţean la UPA din Iaşi:” Rolul României în aderarea Moldovei la UE”

Obiectivele României pe termen lung în politica externă şi sprijinul pe care ţara noastră îl oferă concret Republicii Moldova în demersul acesteia de a accede la marea familie europeană. Acestea au fost subiectele principale abordate ieri, 4mai, la Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi, în cadrul conferinţei “România şi interesele sale regionale. Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, care l-a avut ca invitat special pe Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat. “După integrarea în NATO şi apoi în Uniunea Europeană, suntem în faţa unei noi provocări care presupune un interes fundamental pe care România il are în acest moment: continuarea procesului de extindere a NATO, de difuzare a acestui sistem de valori comune”, a punctat senatorul.
În privinţa noilor relaţii pe care ţara noastră le are în prezent cu Republica Moldova, odată cu schimbarea conducerii statului, Titus Corlăţean a ţinut să precizeze că acestea se dezvoltă într-un ritm mai alert decât s-ar fi aşteptat. “România poate face foarte mult pentru ţara vecină prin cooperarea bilaterală directă. Numai dacă punem la dispoziţie expertiza noastră în materie de aderare şi deja Republica Moldova poate recupera timp preţios. Apoi finanţarea unor proiecte concrete, încurajarea oportunităţilor de afaceri, toate acestea pot veni în sprijinul cetăţenilor moldoveni”, a explicat parlamentarul.
Un exemplu de astfel de colaborări directe este şi cea dintre universităţile din cele două ţări. “Noi la Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi am coordonat vreo 27 de proiecte culturale şi pe formarea şi perfecţionarea funcţionarilor publici, iar din partea noastră deschiderea pentru Republica Moldova e permanentă”, a punctat prof.univ.dr. Doru Tompea, rectorul UPA din Iaşi.
În cadrul întâlnirii de ieri s-a mai adus în discuţie problema cetăţeniei acordate de România vecinilor de peste Prut, perspectiva ridicării vizelor pentru Republica Moldova, dar şi câteva dintre aspectele de culise ale politicii externe.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: