175 ANI de la înfiinţarea primei subunităţi de pompieri militari din România 1835 – 2010

Datele şi documentele vremii atestă faptul că domnitorul Moldovei – Mihail Grigore Sturdza – a aprobat la 3 ianuarie 1835 „Proiectul Sfatului administrativ pentru formarea roatei de pojarnici pentru oraşul Iaşi”, cu rezoluţia de „punere grabnică în aplicare”.
La 15 mai 1835, comisia desemnată cu înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari înainta un raport domnitorului prin care semnalează că au fost rezolvate problemele legate de organizarea unităţii, completarea efectivelor, tehnica de intervenţie, cazărmile, uniformele şi asigurarea materială, pompierii militari ieşeni începându-şi activitatea.
Momente de referinţă din istoria pompierilor militari sunt Războiul de Independenţă, cele două conflagraţii mondiale, inundaţiile din 1970 şi 1971, cutremurul din 1977, etc.
De-a lungul anilor câteva distincţii au încununat activitatea pompierilor militari ieşeni.
Ca un omagiu adus instituţiei, unitatea a primit în anul 1995 Drapelul de Luptă şi denumirea întemeietorului acesteia „Mihail Grigore Sturdza”.
În anul 2000, Drapelul de Luptă a fost decorat cu Steaua României în rang de Cavaler.
Aprecierea de care se bucură activitatea pompierilor ieşeni în rândul cetăţenilor, recunoaşterea muncii de către autorităţile locale reprezintă un imbold pentru continuarea glorioaselor tradiţii ale unităţii.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 consfinţeşte reforma sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă din România.
În acest context s-a creat o nouă structură cu atribuţii complexe, dar comune, prin reunirea Grupului de pompieri „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi cu Inspectoratul de Protecţie Civilă al Judeţului Iaşi, în scopul apărării vieţii oamenilor, a patrimoniului, a mediului înconjurător, a valorilor materiale şi culturale, de restabilire rapidă a stării de normalitate în urma producerii unor situaţii de urgenţă (incendii, calamităţi naturale, catastrofe, accidente rutiere, etc.).
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi are 4 subunităţi de intervenţie în municipiul Iaşi (2), în municipiul Paşcani şi în oraşul Tg.Frumos.
Obiectivul de bază al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi este să asigure, într-o concepţie unitară şi cu profesionalism, rezolvarea problemelor operaţionale ce vizează apărarea vieţii, a bunurilor şi protecţia mediului, monitorizarea tipurilor de risc, efectuarea analizei şi evaluării situaţiei operative, organizarea intervenţiei, a activităţilor specifice de medicină la dezastre, de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare prin:
– asigurarea unor intervenţii prompte cu eficienţă maximă încadrate în timpii de răspuns stabiliţi la nivel european;
– reducerea pierderilor de vieţi omeneşti, a pagubelor materiale şi a efectelor negative asupra mediului;
– menţinerea la niveluri acceptabile a riscurilor posibil a fi prognozate;
– asigurarea aceluiaşi grad de protecţie a cetăţenilor, indiferent de zona unde s-ar afla pe teritoriul judeţului;
– realizarea unei repartiţii judicioase a forţelor şi mijloacelor pe principiul timpului de răspuns.
Unitatea de pompieri militari ieşeni, împlineşte în acest an 175 de ani de existenţă în slujba cetăţenilor.
La acest ceas aniversar, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi organizează, vineri, 14 mai 2010, orele 1100, la sediul Prefecturii Iaşi, o expoziţie cu echipamente de stingere a incendiilor, S.M.U.R.D, mijloace de salvare de la înec şi elemente de muniţie, o expoziţie cu documente istorice, şedinţa festivă şi o paradă cu tehnica din dotare

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: