O prietenie frumoasă: Alecart şi UPA din Iaşi

În Aula Magna a Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi a avut loc luni, lansarea celui de-al patrulea umăr al revistei şcolare “Alecart”.
Lansarea celui de-al patrulea număr al revistei Alecart a fost un bun prilejpentru a se discuta şi despre prieteni şi prietenie. “Locul pentru lansarea ultimului număr al revistei nu a fost ales întâmplător pentru că această publicaţie este un spaţiu al prieteniei şi UPA din Iaşi ne-a sprijinit încă de la început în acest proiect, deci ne-am ales un loc prietenos”, a spus prof.dr. Nicoleta Munteanu, moderatorul evenimentului.
Rectorul Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi i-a felicitat pe liceeni pentru ceea ce au reuşit până acum şi a urat viaţă lungă revistei. “Chiar dacă, fiind la al patrulea număr, pot spune că este în clasa primară, revista Alecart este cea mai curată şi plină de conţinut revistă din preuniversitar pe care am avut ocazia să o citesc”, a mărturisit prof.univ.dr. Doru Tompea. Invitaţii prezenţi la întâlnire au avut ocazia să răsfoiască virtual paginile revistei liceenilor cu ajutorul membrilor redacţiei, care au proiectat cele mai interesante rubrici şi articole. “Revista Alecart nu mai e o simplă revistă, e un fenomen care şi-a atins scopul”, a precizat profesorul Dana Barnea, directorul adjunct Colegiului de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi. Aceeaşi opinie despre publicaţie a împărtăşit-o şi directorul Colegiului Naţional, profesorul Iuliana Vulpoi. “Fenomenul Alecart vine ca un răspuns aşteptat al nevoii de creativitate, de competenţă”, a precizat aceasta. Preşedintele Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi, lector. univ dr. Sorin Bocancea, a mărturisit invitaţilor că s-a îndrăgostit de acest proiect chiar de la prima întâlnire cu liceenii: “Avem de gând să scoatem şi noi o revistă a universităţii, dar parcă aş mai aştepta un pic pentru ca cei crescuţi la şcoala Alecart să devină studenţi la UPA din Iaşi şi să facă parte din redacţie”, a spus acesta.
Prezentarea noului număr al revistei liceenilor a fost însoţită şi de o surpriză muzicală oferită de Qvintetul Cronos al Filarmonicii din Iaşi, după care s-a dezbătut amical despre “Forme ale prieteniei”. Matematicianul Marius Paşa a dat startul confruntării de opinii, afirmând că pentru el “prietenia este un instinct primar”. Cu un alt punct de vedere a venit conf.univ.dr. Antonio Patraş, care a argumentat audienţei de ce consideră că “prietenia este împotriva naturii” şi că prietenii pe care îi numeri într-o viaţă sunt foarte puţini tocmai din aceasta cauză. Scriitorul Florin Lăzărescu a povestit câteva întâmplări de viaţă legate de prieteni din copilărie şi a fost de părere că oamenii au nevoie de astfel de legături pentru a se împlini: “Singurul personaj care a făcut ceva de unul singur a fost Dumnezeu. Şi totuşi, oare, nu făcut omul ca să aibă un prieten?”, s-a întrebat scriitorul. Asist.univ. Horia Ţundrea, arhitect a împărtăşit celor prezenti în Aula Magna că “prietenia te ia pe nepregătite”, iar asist.univ Mihai Ştefănoaia, avocat a mărturist: “Sunt fericit! Confirm, pentru mine prietenia există!”.
Prezent la dezbatere, lector dr. Daniel Şandru a vorbit despre două forme ale prieteniei, cea intelectuală şi cea afectivă. “Mă simt prieten cu oameni pe care nu i-am cunoscut niciodată, dar ale căror cărăi m-au învăţat multe lucruri”, a explicat acesta.
La final, participanţii au avut ocazia să admire, transpus în forme, lumini şi umbre conceptul pe marginea căruia au dezbătut, în cadrul vernisajului expoziţiei de fotografie semnată de fotograful sucevean Doru Halip şi intitulată, sugestiv, “Prietenie”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: