Prof.univ.dr.Doru Tompea: „În vremuri de austeritate, nu trebuie să scazi din calitate, dacă vrei să supravieţuieşti”

Interviu realizat cu prof.univ.dr. Doru Tompea, rectorul Universităţii „Petre Andrei”(UPA) din Iaşi.

Cât de mult vă afectează, ca instituţie de învăţământ superior, programul de austeritate al Guvernului?
Doru Tompea : Noi suntem o instituţie de învăţământ privată, ceea ce înseamnă că nu beneficiem de locuri de admitere subvenţionate de la bugetul de stat, prin urmare situaţia financiară a studenţilor noştri, a familiilor lor, nu ne poate lăsa indiferenţi. Iar această situaţie financiară a lor se va înrăutăţi probabil din cauza acestui program de austeritate. Chiar dacă noi activăm în zona academică, nu trebuie să uitaţi că vindem până la urmă un produs: viziunea noastră de a forma tineri. Şi ca în orice economie de piaţă, oferta depinde foarte mult de cerere, iar cererea, la rândul ei, de situaţia economică. În acelaşi timp ,există şi o parte bună în faptul că suntem o instituţie de învăţământ privată pe astfel de vremuri. Univeristăţile de stat, care depind de bugetul centralizat, vor fi probabil forţate să îşi suplimenteze golurile de finanţare suplimentând costurile învăţământului cu taxă. Şi atunci noi, care acum avem taxe de şcolarizare comparabile, ba în multe cazuri chiar mai mici, vom avea atunci o şansă în plus pe piaţă. Şi apoi să nu uităm că deocamdată salariile angajaţilor noştri nu vor scădea cu 25 la sută ca urmare a deciziilor Guvernului. În concluzie, ca în orice situaţie de viaţă, lucrurile sunt nuanţate, depinde ce parte a paharului priveşti.

Care sunt eventualele strategii de capacitare a viitorilor studenţi în aceste condiţii?
Doru Tompea: Strategia e simplă în economia de piaţă: oferă un produs bun la un preţ competitiv. O regizoare foarte dragă mie, Chris Simion, care ne-a vizitat săptămâna aceasta universitatea cu ocazia Festivalului EuroArt, mi-a spus: “A fi bun nu înseamnă nimic. Trebuie măcar sa fii excelent”. Cred că asta e strategia. În vremuri de austeritate nu trebuie să scazi din calitate dacă vrei să supravieţuieşti. Poţi să tai din orice, dar nu din calitatea produsului pe care îl oferi. Şi asta pot sa vă promit. Cât priveşte partea cu preţul competitiv, aşa cum v-am spus şi la întrebarea precedentă, cred că vom avea o şansă în plus pe piaţă.

Există şanse ca un student de la UPA din Iaşi să primească bursă de studii?În ce condiţii?
Doru Tompea: Bineînţeles. Avem mai multe tipuri de burse pentru studenţii noştri. Cele clasice, de studiu, pe care le întâlniţi la toate universităţile şi care se stabilesc în funcţie de rezultatele obţinute la examene, burse pentru performanţele ştiinţifice, apoi mai avem bursa “Cum Laude” tot pentru rezultate deosebite. Şi studenţii care se implică în activitatea Ligii Studenţilor au şansa de a obţine bursa “Gaudeamus” ,care premiază abilităţile organizatorice. Şi nu în ultimul rând, avem bursele sociale pentru studenţii cu probleme deosebite şi care constau în acordarea de reduceri semnificative la taxele anuale, funcţie de problemele care-i afectează. Prin urmare, după cum vedeţi, şansele ca tinerii care studiază la noi să se bucure de aceste privilegii sunt foarte mari.

În ce măsură conflictul cu Niculae Niculescu a afectat imaginea UPA din Iaşi?
Doru Tompea:
A fost un conflict care a marcat în multe feluri instituţia noastră. Din fericire, instituţiile statului, începând cu Ministerul Educaţiei, sub a cărui autoritate ne aflăm, continuând cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, ARACIS şi Guvernul României au pus punct acestei stări conflictuale, trimiţându-l pe cel pe care l-aţi invocat acolo unde îi este locul, adică la pensie. Revenind, o să vă spun că, în mod paradoxal, în toţi anii în care s-a desfăşurat conflictul instituţional, cu toate costurile de imagine, numărul studenţilor a crescut. Iar asta probează cred, atât calitatea actului didactic de la UPA din Iaşi, cât şi succesul absolvenţilor noştri de a se insera pe piaţa locurilor de muncă. De altfel, aşa cum a relevat un studiu publicat la începutul acestui an de revista “Capital”, studiu realizat de compania germana Kienbaum Management Consultant, UPA din Iaşi se află pe locul 6 în ţară şi pe primul loc între universităţile private din perspectiva calităţii absolvenţilor, calitate recunoscută de angajatorii acestora. Sunt motive suficiente pentru a spune, citând o reclamă cunoscută, că “viitorul sună bine”! Cel puţin la Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi.

Anul Jubiliar „Petre Andrei” a adus deja în atenţia Iaşilor şi nu numai, manifestări de excepţie ,cu invitaţi de excepţie.Ce va mai urma?
Doru Tompea:
Păi n-o să vă spun exact ce va urma ,pentru că atunci v-aş strica plăcerea de a savura suprizele pe care vi le-am pregătit şi dumneavoastră, colaboratorilor din media şi cititorilor dumneavoastră. Într-adevăr anul 2010 este unul deosebit pentru noi. Ne-au trecut pragul Florin Piersic, Manuela Hărăbor, cunoscutul regizor Mihai Maniuţiu, scriitorul Alex Ştefănescu. Pictorul şi scriitorul Sorin Dumitescu şi-a lansat un volum superb, “Noi şi icoana” tot la Universitatea “Petre Andrei”. Vom avea onoarea săptămâna aceasta sa îl avem alături şi pe marele actor Ion Caramitru, care îşi va lansa şi el un volum la universitatea noastră. Am organizat dezbateri alături de nume importante, cum ar fi Oana Preda, Vasile Puşcaş, Marius Oprea, Carmen Muşat , Cristian Diaconescu. Am pregătit atât de multe evenimente şi am încercat să vă aducem mai aproape oameni speciali, să facilităm dacă vreţi întâlniri memorabile, pentru că am dorit să simţiţi ce simţim noi, acum, la 20 de ani: multă bucurie, mult entuziasm şi foarte mult optimism pentru ce va urma în destinul acestei universităţi.

Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi a fost înfiinţată urmă cu 20 de ani, adică în 1990 în cadrul Fundaţiei Academice “Petre Andrei”, iar din 2002 a dobândit persoanlitate juridică, fiind o instituţie de învăţământ superior, de drept privat şi de utilitate publică, parte a sistemului naţional de învăţământ, înfiinţată prin Legea nr. 408 / 20 iunie 2002.În prezent deţine cinci facultăţi, şi anume de Drept, Economie, Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Asistenţă Socială şi Sociologie, Ştiinţe Politice şi Administrative, la care studiază peste 6.000 de studenţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: