Perspective ale intervenţiei psihosociale în mediul penitenciar

Timp de două zile, Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi găzduieşte Simpozionul Internaţional “Perspective ale intervenţiei psihosociale în mediul penitenciar”.Evenimentul, organizat de Facultatea de Asistenţă Socială şi Sociologie, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii „Petre Andrei”, în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, include workshop-uri şi
dezbateri pe problematici diverse ale mediului penitenciar.

La acestă manifestare participă personalităţi de prestigiu din sistemul penitenciar şi din domeniul universitar, atât din ţară, cât şi din Republica Moldova.În deschiderea oficială a sesiunii de comunicări, reprezentantul Ministerului Justiţiei din Moldova, Oleg Efrim, a transmis mesajul ministrului Justiției din țara vecină pentru participanții simpozionului de la Iași. “Se simte nevoia de raportare a vieții penitenciare la viața comunității și a familiei deținutilor și asta nu se poate face decât printr-o umanizare a mediului penitenciar. Resocializarea condamnaților nu se face prin simpla aplicare a pedepsei ”. Vadim Cojocaru, director al Departamentului Instituțiilor Penitenciare din Republica Moldova, prezent și el la manifestare a enumerat câteva din așteptările sale de la aceste lucrări. “Mi-aș dori ca în aceste două zile problemele discutate să ducă la soluții pe care să le putem implementa și noi în Republica Moldova și să învățăm în acest mod cât putem din experiența colegilor noștri români” a precizat acesta.
Rectorul Universității “Petre Andrei” din Iași, prof.univ.dr.Doru Tompea, a subliniat preocuparea instituției de învățâmint pe care o conduce pentru problematica din mediul penitenciar. “Noi avem prima facultate de profil care a introdus un modul de probațiune pe care l-am extins și la nivel de masterat și apoi de program postuniversitar ceea ce dovedește preocuparea noastră pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă mediul penitenciar. Îmi doresc ca în urma dezbaterilor care vor avea loc pe parcursul celor două zile de simpozion, când ieșim din această Aula să existe urmări concrete” , a afirmat domnia sa.
Iuliana Elena Cărbunaru, director al Direcției de Porbațiune din cadrul Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești din România, a ţinut să precizeze că “am răspuns cu plăcere invitației Universității “Petre Andrei” din Iași de a participa la acest simpozion și chiar imi doresc să intensificăm această colaborare pentru că prin includerea în oferta educațională a acestui modul de probațiune, cei de la UPA din Iași ne-au dovedit o dată în plus că doresc să formeze absolvenți care să corespundă cerințelor pieței muncii.
Reprezentantii Universității “Petre Andrei” din Iași au explicat și ce anume i-a motivat să organizeze un astfel de eveniment. “Ne aflăm în anul european al combaterii sărăciei și excluziunii sociale. Consider că dacă noi, ca universitate ,am fi ofertit doar programe de studiu înseamnă că nu am fi făcut destul. E nevoie să schimbăm mentalitatea oamenilor și cred ca de-asta ne aflăm cu toți astăzi aici, în această Aulă”, a concluzionat conf.univ.dr. Anca Tompea, decanul Facultății de Asistență Socială și Sociologie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: