“Mama proştilor e mereu gravidă”: un tablou realist al societăţii contemporane

Despre proşti şi cele patru patologii specifice prostiei româneşti puteţi citi pe îndelete în noua carte semnată de prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice , intitulată” Mama proştilor e mereu gravidă” lansată luni la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi.
,,Cei mai mari publicişti au fost şi sunt sociologi, cum e şi domnul Nicu Gavriluţă. De aceea e şi unul dintre autorii de editoriale pe care îi citesc cu plăcere”, a explicat prof. univ. dr. Dorin Popa succesul de care s-au bucurat editorialele autorului de-a lungul vremii.
Prezent la lansare, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Işan, nu a uitat de formaţia sa de economist şi a prezentat prostia surprinsă în editorialele colegului său ca pe cea mai “abundentă resursă a României, una aproape gratuită” de care beneficiază societatea noastră. ,,Asist la lansarea unei cărţi cu un titlu reconfortant pentru unii: dacă mama proştilor e mereu gravidă nu vom fi o lume plictisitoare, doar a deştepţilor, ci una variată, diferită”, a spus prof. univ. dr. Vasile Işan.
Volumul semnat de prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă face parte din colecţia “Societate & Publicistică” a Editurii Institutul European din Iaşi. “Aceasta este a 40-a colecţie a editurii noastre, care în curând va împlini 20 de ani de existenţă. Am pariat în această colecţie pe domenii specifice, de elită. Nu am pierdut pentru că publicul a răspuns pe măsură”, a spus, la lansarea volumului, dr. Anca Untu-Dumitrescu, preşedintele Editurii Institutul European.
Cel care a semnat prefaţa volumului “Mama proştilor e mereu însărcinată”, prof. univ. dr. Ştefan Afloroaei, a explicat numeroasei audienţe cum a încercat să “îndulcească” titlul autorului. “Primul lucru care m-a surprins a fost titlul. Am căutat în dicţionar şi am văzut că unul dintre sinonimele cuvântului “gravidă” este şi “împovărată”. Adică, am interpretat eu, “mama proştilor e mereu pe gânduri”. Ceea ce înseamnă că măcar mai avem o şansă”, a spus acesta, trezind zâmbetul audienţei.
Înainte de sesiunea de autografe, autorul a descris pe scurt capitolele din cartea sa, explicând ce anume l-a determinat să creioneze portrete, modele, ale prostiei. “E greu să vorbeşti despre prostie fără a exemplifica. Am regăsit în lecturile mele aceste tipologii ale prostiei şi am încercat să le exemplific cu personaje din societatea românească actuală ”, a explicat publicului prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă.
O lectură plăcută, reconfortantă, una care stârneşte zâmbete şi subiecte de meditaţie este noua carte a lui Nicu Gavriluţă. Începând de luni, “Mama proştilor e mereu gravidă” este disponibilă şi în librării.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: