Institutul de Medicină legală Iasi a demarat pregătirea primilor experţi în cercetare avansată şi expertiză psihiatrică medico-legală din România conform standardelor UE

Institutul de Medicină Legală Iaşi a demarat la inceputul lunii aprilie a acestui an proiectul strategic, finanţat din fonduri structurale europene nerambursabile derulate prin Fondul Social European (FSE), Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa 1 prioritară, domeniul major de intervenţie 1.5, Programe postdoctorale, „Standarde europene pentru programe postdoctorale competitive de formare in domeniul managementului cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale”.
În acest context, în următorii 3 ani, IML Iaşi va coordona formarea la standarde europene a 200 de cercetători şi experţi în domeniul cercetării avansate şi dintre acestia vor fi selectati primii specialisti certificati in domeniul expertizei psihiatrice medico-legale.
In luna iulie va fi lansat oficial site-ul proiectului, urmand ca de la acea data sa demareze si inscrierea cursantilor. In selectia acestora fiind utilizate urmatoarele criterii:
Criterii primare
– Absolvenţi ai facultăţii de medicină, specializările medicină legală şi psihiatrie
– Absolventi ai facultăţii de psihologie
– Doctorat în medicină şi psihologie, obtinut dupa anul 1999
Criterii secundare
– Cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională
– Experienţă în activitatea de cercetare – lucrări publicate cotate CNCSIS sau/şi ISI
– Scrisori de recomandare
– Implicare în proiecte de cercetare
Primii experti vor fi formarti prin sustinere financiara din fonduri europene si se adreseaza doar celor care detin o diploma de doctorat in medicina, specializarile psihiatrie si medicina legala sau doctor in psihologie, ulterior proiectul va fi sustenabil prin programele de formare continua a medicilor si psihologilor.
„Structurarea laturii de formare a proiectului pe 2 module raspunde coordonatelor FSE in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane inalt calificate si adaptabile, capabile sa utilizeze eficient cunostintele de nivel international. Primul modul, vizează formarea a 200 de cercetători în domeniul managentului cercetării avansate, contribuind astfel la îmbunătăţirea şi actualizarea competenţelor relevante pe piaţa muncii domeniilor ce necesită înaltă calificare, la creşterea atractivităţii pentru cariera în cercetare prin dezvoltarea competenţelor în a găsi şi utiliza surse financiare pentru proiecte noi de cercetare. Suplinim astfel şi lipsa de finanţare guvernamentală pentru cercetare şi programe postdoctorale. Introducerea modulului de formare experţi în psihiatrie medico-legală, al doilea în structura proiectului, este o premieră naţională deoarece în prezent, la noi în ţară, nu se aplică standardele de formare şi perfecţionare europene ale acestei categorii de personal cu înaltă calificare.Vom dezvolta programe de formare si perfectionare atat in domeniul managementului cercetarii avansate, cat si in domeniul expertizei psihiatrice medico-legale, acordate permanent la progresul european cu ajutorul partenerilor internationali., a declarat prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae, managerul proiectului.
„Grupul ţintă este format din 200 de cercetători cu titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe medicale, specializările Psihiatrie, Medicină Legală, dar şi Psihologie din 10 centre universitare acoperind cele 8 regiuni ale României, ceea ce conferă proiectului o dimensiune naţională, asigurând egalitatea de şanse pentru participarea la programele de formare. Proiectul se derulează în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi şi Institutul de Medicină Legală din Timişoara, dar are în program parteneriate transnaţionale cu instituţii similare din Anglia, Italia si Olanda pentru asigurarea experţilor de specialitate. Ca finalitate, dorim sa reorganizam la nivel de institutii de invatamant superior si de cercetare si in cadrul organizatiilor profesionale ale medicilor, respectiv psihologilor, programele postdoctorale de formare a expertilor in psihiatria medico-legala si introducerea in premiera nationala a unui sistem integrat, conform standardelor UE, de acreditare a acestora. ”, a precizat dr. Diana Bulgaru-Iliescu, expert monitorizare în cadrul proiectului.
Institutul de Medicina Legala devine astfel promotorul unor noi standarde eficiente de evaluare intr-un domeniu sensibil cum este expertiza psihiatrica medico-legala si intr-un context socio-economic dominat de exacerbarea criminalitatii si cresterea numarului de cazuri care ajung in discutia comisiilor de specialitate. De asemenea, centrul universitar Iaşi va deveni astfel si iniţiator în formarea de aptitudini si competente manageriale pentru cercetatori, astfel incat acestia sa isi poata valorifica mai eficient experientele, rezultatele cercetarilor, sa poata identifica si utiliza surse de finantare in vederea dezvoltarii domeniului de cercetare avansata.

Reclame

One response to this post.

  1. Posted by ARMASU VIOREL on noiembrie 16, 2010 at 10:15 am

    Doresc sa ma inscriu la acest curs.Sunt conferentiar dr. neuro- psihiatru la Spitalul Militar Iasi.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: