MODIFICĂRI ÎN PROCEDURILE DE ACORDARE A VIZITELOR PENTRU PERSOANELE PRIVATE DE LIBERTATE DIN PENITENCIARUL IAŞI

Pentru a creşte timpul destinat acordării dreptului la vizită, diminuării timpului de aşteptare al vizitatorilor şi fluidizării accesului în spaţiile destinate acordării drepturilor persoanelor private de libertate, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a emis Decizia nr. 448/07.07.2010 privind acordarea dreptului la pachet şi vizită pentru persoanele private de libertate pe baza unei programări prealabile.
Pentru punerea în aplicare a deciziei amintite, începând cu 01.09.2010, la Penitenciarul Iaşi, membrii de familie ai persoanelor private de libertate sau alte persoane îşi vor anunţa intenţia de a efectua vizita cu cel puţin 72 de ore înainte de data prezentării.

Solicitarea programării se face:

– la numărul de telefon 0332 425866 – în fiecare zi a săptămânii, între orele 0700 – 1900;
– la adresa de e-mail vizitepiasi@dgp.ro – indiferent de oră;
– direct, la sediul penitenciarului – în fiecare zi a săptămânii, între orele 0700 – 1900.

Pentru fiecare zi calendaristică se vor planifica 6 serii de vizită a câte 8 locuri pentru vizite cu dispozitiv de separare şi 8 locuri pentru vizite fără dispozitiv de separare, pe regimuri de executare, cu durata de două ore, în următoarele intervale orare:

0700 – 0900; 0900 – 1100; 1100 – 1300; 1300 – 1500; 1500 – 1700 ; 1700 – 1900;

La fixarea datei de efectuare a vizitei, solicitantul va comunica persoanei desemnate să efectueze programarea:

– datele de identificare ale persoanelor care solicită programarea (numele şi prenumele, adresa, seria actului cu care se identifică, buletin sau carte de identitate, paşaport etc.),
– nr. persoanelor vizitatoare (majore/minore), precum şi
– numărul de telefon la care poate fi contactat.
Persoanele solicitante sunt anunţate atunci când intervin modificări în situaţia persoanei private de libertate care nu mai permit acordarea vizitei la data planificării.

Programarea vizitelor se va face în ordinea cronologică a primirii solicitărilor, în limita numărului maxim de persoane private de libertate care pot fi vizitate.

În situaţia în care solicitarea depăşeşte posibilităţile de acordare a dreptului la pachet şi vizită se va comunica solicitantului data şi intervalele orare pentru care se poate programa.

Prezentarea vizitatorilor la punctul de control acces se va face cu minimum 15 minute înainte de ora programată, pentru verificarea identităţii şi efectuarea controlului antiterorist.

În vederea acordării accesului, persoanele vizitatoare vor trebui să aibă în vedere următoarele aspecte:
– persoanele asupra cărora se găsesc bunuri şi obiecte interzise a se afla în posesia persoanelor private de libertate, vor răspunde penal deoarece ” Introducerea în mod ilicit în penitenciar a bunurilor şi obiectelor interzise a se afla în posesia persoanelor private de libertate, în scopul utilizării de către acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă”, în conformitate cu prevederile art. 74^2 alin.(1) din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal modificată şi completată prin Legea nr. 83 din 13 mai 2010;
– persoanelor care nu respectă regulile de vizitare a persoanelor private de libertate li se poate interzice accesul în unitate pentru o perioada de până la 6 luni.

Bunurile şi obiectele interzise a se afla în posesia persoanelor private de libertate sunt:
– arme şi obiecte periculoase (arme de foc şi arme albe, reale sau artizanale, muniţie de orice fel, explozibil şi dispozitive pentru autoapărare cu electroşocuri, obiecte din orice materiale transformate în armă albă sau de foc);
– băuturi alcoolice;
– aparatură electronică (orice aparat electronic cu posibilitate de înregistrare, stocare a datelor, transmitere a imaginilor şi sunetelor în timp real sau înregistrate, fotografiere, poziţionare globală de tip GPS, de tipul laptop-urilor, calculatoare personale, telefoane mobile, cartele SIM, dispozitive de tip hands-free);
– substanţe toxice, medicamente (substanţe toxice, stupefiante, psihotrope, precursori de droguri, spray-uri paralizante şi lacrimogene);
– valori (bani, metale şi pietre preţioase).

ALTE PRECIZĂRI:

Condiţii pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care intenţionează să viziteze o persoană privată de libertate.
1. Persoanele din afara unităţii care intenţionează să viziteze o persoană privată de libertate încarcerată în Penitenciarul Iaşi, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
– să existe acordul persoanei private de libertate de a fi vizitată de persoanele în cauză (în cazul soţului/soţiei şi al rudelor până la gradul IV inclusiv);
– să existe aprobarea directorului penitenciarului faţă de persoanele pentru care este necesar acest lucru, precum şi acordul persoanei private de libertate pentru care se face programarea;- să nu fie pe lista persoanelor cărora li s-a interzis accesul în penitenciar.

2. Persoanele private de libertate pot fi vizitate în acelaşi timp de maxim două persoane cu vârsta peste 14 ani. Persoana sau persoanele vizitatoare pot fi însoţite de maxim doi copii cu vârsta până la 14 ani. Persoanele cu vârsta sub 14 ani nu au acces decât însoţite de persoane cu vârste mai mari de 14 ani.
3. O persoană privată de libertate poate beneficia pe parcursul unei zile de o singură vizită.
Persoanele vizitatoare nu pot vizita simultan două sau mai multe persoane private de libertate. Prin excepţie, soţul sau soţia ori rudele până la gradul al IV-lea inclusiv pot vizita simultan două sau mai multe persoane private de libertate, cu respectarea regulilor de acordare a vizitei, corespunzătoare regimului de executare cel mai sever în care se află una dintre persoanele vizitate.

Cazuri în care nu se face programarea:
– au fost acordate sau programate toate vizitele la care are dreptul în luna pentru care se solicită programarea;
– este în executarea unei sancţiuni disciplinare cu izolarea sau cu suspendarea dreptului de a primi vizite în perioada pentru care se solicită programarea, când se poate face programarea doar pentru acordarea dreptului la pachet;
– este internat în spital în perioada pentru care se solicită programarea;
– este făcută programare la vizită cu alt aparţinător în ziua pentru care se solicită programarea;
– trebuie prezentat la instanţe de judecată sau organe de urmărire penală ori la policlinică în ziua pentru care se solicită programarea;
– participă la activităţi lucrative ori la cursuri de şcolarizare sau calificare în intervalul orar în care se solicită programarea.
– toate seriile din ziua respectivă sunt ocupate.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: