Prof.Liliana Romaniuc:” la BAC-ul din 2011 exigenţa şi toleranţa zero la fraudă vor fi cuvinte de ordine”

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean(IŞJ) Iaşi a prezentat zilele trecute noutăţile principalelor examene ale anului şcolar 2010/2011.
Astfel, printre măsurile organizatorice s-a menţionat faptul că elevii claselor a VIII-a vor încheia cursurile mai devreme,şi anume în data de 10 iunie 2011, iar probele de examen din cadrul Evaluării Naţionale se vor desfăşura după încheierea anului şcolar.Calendarul examenului EN: 13-15 iunie 2011 se vor face înscrierile la Evaluarea Naţională, pe 20 iunie va avea loc proba scrisă la limba şi literatura română, pe 21 iunie la limba şi literatura maternă iar pe 22 iunie proba scrisă la matematică. Rezultatele vor fi afişate pe 24 iunie 2011 până la ora 14.00, după această oră putând fi depuse contestaţiile. Acestea vor fi soluţionate în intervalul 25-26 iunie, iar pe 27 iunie se vor afişa rezultatele finale după contestaţii.
Comisia judeţeană va putea decide organizarea probelor Evaluării Naţionale în centre de examen, la care se vor aronda mai multe centre de învăţământ. Pentru evaluarea lucrărilor scrise se vor constitui centre zonale de evaluare în care vor funcţiona comisii numite de comisia judeţeană. CNEE va posta pe website-ul dedicat, până la data de 1 noiembrie 2010, modelele de subiecte şi bareme pentru Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a. Tot un element de noutate este şi faptul că probele scrise pentru Evaluarea Naţională vor începe la ora 9.00, iar evaluarea lucrărilor se va realiza de către profesori selecţionaţi din alte unităţi şcolare decât cele din care provin candidaţii arondaţi centrelor.
În ceea ce priveşte noutăţile organizării examenului de Bacalaureat 2011, inspectorul general a punctat faptul că probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se vor desfăşura după încheierea anului şcolar. În cazuri excepţionale, bine justificate se pot organiza centre de bacalaureat de evaluare a acestor competenţe în care pot fi arondaţi candidaţi proveniţi din mai multe unităţi de învăţământ liceal care au clase terminale.Conform noilor decizii, prezentate de prof.Liliana Romaniuc, inspector general IŞJ, „la BAC-ul din 2011 exigenţa şi toleranţa zero la fraudă vor fi cuvinte de ordine”. Astfel, stabilirea centrelor de examen se va face cu prioritate în unităţile de învăţământ ale căror săli de clasă sunt dotate cu camere de supraveghere. De asemenea, personalul medical, poliţiştii şi jandarmii care au acces în centrele de examen nu pot avea soţul/soţia, o rudă sau un afin de până la gradul IV inclusiv, printre candidaţii care participă la examenul de bacalaureat în respectiva sesiune de examen.
A fost întărită prevederea referitoare la candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă: aceştia nu mai pot susţine probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen” , pierzând dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Printre noutăţile legate de admitere s-a menţionat faptul că a fost decalat calendarul acestui examen, pentru a se ţine cont de faptul că Evaluarea Naţională se va desfăşura după terminarea cursurilor de către elevii de clasa a VIII-a. Tot un element de noutate îl va constitui evaluarea cu note, în loc de calificativ admis/respins, a probelor de aptitudini de la colegiile militare.
Probele de aptitudini se vor desfăşura la începutul lunii iunie, înainte de încheierea anului şcolar, într-o perioadă în care liceele nu au încă probe la examenul de bacalaureat. Ca urmare, listele finale ale admişilor la aceste licee se vor afişa pe 28 iunie 2011, după afişarea rezultatelor de la Evaluarea Naţională.

Reclame

One response to this post.

  1. Citind despre camere de supraveghere mi-am amintit ca trebuie sa imi instalez si eu una, dar cu criza asta 😦

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: