Consortium-ul transnaţional european organizează conferinţa cu tema Copiii prizonierilor în România

Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi, membră în Consortium-ul European care derulează în prezent un studiu transnaţional cu titlul “Children of Prisoners: Interventions & Mitigations to Strengthen Mental Health” (COPING), organizează pe 16 septembrie la Iaşi o conferinţă cu acelaşi nume pentru a aduce în atenţie spre conştientizare şi schimb de idei tema copiilor cu părinţi deţinuţi
Evenimentul va coincide cu întâlnirea partenerilor din consorţiu în cadrul proiectului COPING, un studiu inovativ, focalizat pe copil, care investighează impactul detenţiei părinţilor asupra copiilor, nevoile emoţionale şi de sănătate mintală ale acestora, rezilienţa lor în faţa acestei experienţe.
Prof.univ.dr. Vasile Işan, Rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi şi Prof.univ.dr. Nicu Gavriluţă vor deschide lucrările conferinţei. Prof.univ.dr. Adele Jones de la Universitatea Huddersfield, Marea Britanie va face o prezentare a proiectului COPING care este finanţat în cadrul programului European FP7 şi desfăşurat de un consortium format din patru ţări (Suedia, Germania, Marea Britanie şi România cu parteneri pan-europeni din Franţa şi Elveţia). Vor urma o serie de prezentări având drept subiect copiii cu părinţi aflaţi în închisoare: Prof.univ.dr. Nicoleta Turliuc va face o prezentare despre impactul psihologic al detenţiei; Conf.univ.dr.Maria Mihăilă va prezenta perspectivele legale ale protecţiei copiilor cu părinţi aflaţi în închisoare; Dl. Comisar Marius Vulpe, Directorul Penitenciarului Iaşi, va prezenta relaţiile dintre deţinuţi şi familiile lor iar Dna Gabriela Catană, Şef al Servicului pentru Situaţii de Urgenţă va prezenta un studiu de caz asupra reproducerii intergeneraţionale a criminalităţii.
Contextul românesc va fi juxtapus celui din Marea Britanie, Suedia şi Germania prin participarea organizaţiilor non-guvernamentale partenere: POPS (Partners and Prisoners Families Support Groups), Riksbryggan and Treffpunkt e.V., Luca Cătălin, Director al Asociaţiei Alternative Sociale, şi Liliana Foca, psiholog la Alternative Sociale vor prezenta caracteristicile pentru familiile prizonierilor din România. Va fi de asemenea organizată o expoziţie cu lucrări create de copii, co-organizată de EUROCHIPS, care va fi urmată de o serie de dezbateri.
Penitenciarele de stat din patru judeţe din România sunt implicate în proiectul COPING: Iaşi, cu 1300 deţinuţi, Vaslui Botoşani şi Bacău. Dintre cele patru ţări implicate în proiectul COPING, România se situează pe cel de-al doilea loc în privinţa ratei încarcerării, având 28.188 deţinuţi , ceea ce înseamnă 131 deţinuţi la un segment de 100.000 persoane . Media numărului de luni de detenţie, funcţie de numărul total de prizonieri este de 28,4 luni, în mod semnificativ mai mare faţă de cea existentă în ţările partenere: 6,7 luni în Marea Britanie şi 3,9 luni în Suedia . În România există puţine date despre numărul copiilor cu un părinte deţinut. Prin extrapolare , în România există circa 36.645 copii în această situaţie.
Studiul asupra copiilor cu părinţi deţinuţi se află încă la început, schiţând pe larg la scară mică studii calitative. La scară largă, studiul aprofundat COPING va contribui la consolidarea bazei de dovezi pentru dezvoltarea de politici şi intervenţii la nivelul întregii Europe, acolo unde există prea puţine astfel de politici în prezent.
Pentru informaţii suplimentare: coping.eu@hud.ac.uk

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: