2.000 de lei mita refuzata de un politist de frontiera

In urma denuntului formulat de un politist de frontiera din cadrul I.J.P.F. Iasi, ofiterii Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Iasi, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, au prins in flagrant un cetatean roman care a incercat sa ofere suma de 2.000 lei politistului de frontiera, pentru a nu fi luate masurile legale impotriva sa.
Seara trecuta, 04.11.2010, in cadrul unei actiuni pe linia combaterii contrabandei cu produse accizabile politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Iasi au oprit, la intrarea in municipiul Iasi, un autocamion inmatriculat in judetul Satu Mare, condus de un cetatean roman. La controlul specific, s-a constatat ca masina transporta o mare cantitate de usturoi, ambalata in saculeti, pentru care soferul nu detinea documente legale de provenienta si transport, acestea fiind in posesia proprietarului marfii care se deplasa cu alt autoturism.

Dupa putin timp, a ajuns la fata locului proprietarul marfii, cetateanul roman C. Mihai, in varsta de 50 ani, domiciliat pe raza judetului Iasi, care a prezentat la control factura de insotire a marfii. Intrucat existau suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, s-a procedat la conducerea autocamionului cu marfa si a lui C. Mihai la sediul I.J.P.F. Iasi pentru aprofundarea verificarilor.

Pe timpul deplasarii catre sediul Inspectoratului, C. Mihai i-a propus unui politist de frontiera sa se “ajunga la o intelegere”, dar acesta a respins propunerea si i-a adus la cunostinta ca fapta sa constituie infractiune.

„La sediul I.J.P.F. Iasi, barbatul a insistat din nou pe langa politistul de frontiera pentru a nu-si indeplini atributiile de serviciu si a-l lasa sa plece cu marfa, iar in momentul in care ofiterul a deschis portiera autoturismului de serviciu, acesta a plasat in buzunarul portierei din stanga-fata suma de 2.000 lei.

Politistul de frontiera a inchis si asigurat autoturismul, a adus de indata la cunostinta superiorilor sai situatia de fapt si a sesizat Directia Generala Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Iasi.

Flagrantul a fost realizat de o echipa formata dintr-un procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi si ofiteri din cadrul D.G.A. – Serviciul Judetean Iasi, ocazie cu care a fost ridicata suma de 2.000 lei oferita drept mita.

Pentru continuarea verificarilor privind transportul de usturoi, s-a solicitat sprijinul unei echipe din cadrul Garzii Financiare Iasi, impreuna cu care s-a procedat la deschiderea compartimentului marfa al autocamionului si inventarierea marfii, ocazie cu care s-a constatat ca in autovehicul se afla cantitatea de 5.885 kilograme de usturoi, ambalata in 1.177 saci din plasa a cate 5 (cinci) kilograme.

Ca urmare a denuntului formulat de politistul de frontiera, lui C. Mihai i-a fost intocmita lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita, fapta prevazuta si pedepsita de art. 255 din Codul Penal.

Totodata, in cauza, s-a intocmit lucrare penala sub aspectul savarsirii de catre numitul C. Mihai a infractiunilor de nerespectare a dispozitiilor privind operatiile de import sau export, evaziune fiscala prin omisiunea evidentierii in actele contabile ori in alte documente legale a operatiunilor comerciale efectuate si fals intelectual prin efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor. Cercetarile continua pentru stabilirea intregii activitati infractionale”, a declarat inspector principal de politie Denis Mihaela Lazar, purtator de cuvant al IJPF Iasi.

Cantitatea de 5.885 kilograme usturoi, in valoare de 40.018 lei, a fost ridicata in vederea continuarii cercetarilor si predata reprezentantilor Garzii Financiare Iasi.

Impotriva numitului C. M. a fost luata masura retinerii pe o perioada de 24 de ore, urmand a fi prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: