Ziua Profesiilor Liberale

Uniunea Profesiilor Liberale din România sărbătoreşte în fiecare an la data de 5 noiembrie “ Ziua Profesiilor Liberale “. Tema Conferinţei din acest an este „Importanţa profesiilor liberale pentru societate „.
Ziua de 5 noiembrie este deosebit de importantă pentru profesiile liberale din România. « Consider că este important să o sărbătorim şi în acelaşi timp să atragem atenţia asupra problemelor cu care se confruntă profesioniştii liberali « , a declarat av. Mircea Petre Stănculescu, preşedintele Uniunii Profesiilor Liberale din România.
În prezent, în România, profesiile liberale au de înfruntat o serie de probleme generate de criza economică. Activitatea notariatelor a scăzut în mod semnificativ, multe farmacii au intrat în faliment, medicii sunt afectaţi de fenomentul migraţiei, iar arhitecţii îşi restrâng activitatea.
În cazul notarilor, a scăzut numărul de acte de transmisiuni şi garanţii imobiliare, s-a înregistrat un număr mai mic de acte obişnuite (procuri, declaraţii, legalizări) şi chiar cauze succesorale şi partaje.
Medicii se confruntă cu diminuarea veniturilor şi fenomenul de migraţie. « Doar în prima jumătate a acestui an, a părăsit România un număr de 1.000 de medici, iar potrivit estimărilor numărul se va dubla până la sfârşitul anului. » Numărul medicilor care aleg să lucreze în străinătate a crescut comparativ cu anul trecut (1.400 de medici ) pe fondul nemulţumirilor salariale, a nerecunoaşterii sociale a muncii lor, dar şi pe fondul culturii conflictuale”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Foarte afectate de criză sunt şi farmaciile. Potrivit precizărilor Doamnei Farm. Pr. Elena Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, peste 25% din farmacii se află într-una din următoarele situaţii: s-au închis, au fost cedate distribuitorilor în contul datoriilor către aceştia, au fost puse în insolvenţă sau au declanşat falimentul.
O problemă importantă cu care se confruntă farmaciştii este întârzierea cu peste 300 de zile cu care Casele de asigurări de sănătate achită contravaloarea medicamentelor eliberate de farmacii pacienţilor.
Şi activitatea arhitecţilor s-a restrâns foarte mult proporţional cu investiţiile, Sunt şi situaţii în care pentru pentru contracte déjà încheiate în 2008 şi 2009, clienţii nu au mai avut bani pentru a plăti serviciile de proiectare în arhitectură. “Au scăzut şi veniturile arhitecţilor şi în plus aceştia nu au mai avut posibilitatea de a angaja ca stagiari absolvenţi ai ultimelor promoţii”, afirmă Adriana Tănăsescu, secretarul general al Ordinului Arhitecţilor din România.
Şi piaţa de evaluare a scăzut pe ansamblu. Pe domenii de activitate, s – a diminuat volumul de activitate în zona evaluărilor pentru garantarea împrumutului, dar a crescut activitatea de evaluare pentru raportarea financiară.
În cazul tehnicienilor dentari, volumul de producţie a scăzut în medie cu 35%, însă sunt zone unde se înregistrează scăderi de peste 50% ale activităţii şi veniturilor.

Despre UPLR

Uniunea Profesiilor Liberale grupează un număr de 17 asociaţii (Ordinul Arhitecţilor din România, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Camera Auditorilor Financiari din România, Uniunea Naţională a Barourilor din România, Camera Consultanţilor Financiari, Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România, Corpul Experţilor Tehnici din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Ordinul Geodezilor din România, Colegiul Medicilor din România, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România, Ordinul Tehnicienilor Dentari din România, Asociaţia Consultanţilor în Management din România, Consiliul de Mediere, Colegiul Medicilor Veterinari din România şi Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare) şi reuneşte peste 300.000 de membrii care asigură locuri de muncă pentru un număr mare de salariaţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: