PHILIPS ANUNTA REZULTATELE studiului asupra calitatii vietii in orasele din ROMANIA

• Aproape 40% dintre respondenţi au migrat în oraşul în care trăiesc/muncesc astăzi
• 45% dintre respondenţi doresc un cost mai bun al nivelului de trai iar 41% doresc o îmbunătăţire a nivelului de siguranţă şi securitate
• 43% dintre persoanele din Bucureşti consideră că dezvoltarea transportului în comun, a infrastructurii rutiere şi parcărilor reprezintă o prioritate importantă
• Peste jumătate (56%) dintre oameni consideră că autorităţile publice ar trebui să se implice mai mult pe piaţa muncii
• Factorii cei mai importanţi care ar duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii sunt: costul vietii, transportul în comun şi accesul la infrastructura sanitară

Bucureşti, România – Philips România a anunţat astăzi rezultatele unui amplu studiu privind „menţinerea oraşelor locuibile”, studiu care s-a desfăşurat în zonele urbane din România. Anunţul a fost făcut în cadrul unei mese rotunde pe tema menţinerii oraşelor locuibile: „Probleme de actualitate şi opţiuni de reformă”, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale din România, arhitecţi de renume şi planificatori urbani.

Studiul a arătat că aproximativ 4 din 10 români din mediul urban au migrat în oraşul actual în care locuiesc/muncesc. Motivele cele mai frecvente includ studii, apropierea de prieteni şi/sau familie şi căutarea unui loc de muncă mai bun. Astfel, proporţia persoanelor cu studii superioare care au migrat în mediul urban este uşor peste medie.

Migraţia în oraş începe să fie percepută ca o problemă mai ales în Bucureşti. Aproximativ 18% dintre persoanele care trăiesc în capitala României percep migraţia în zonele urbane ca o presiune majoră pentru viitor.

“În mediul global actual atât de competitiv, se preconizează că populaţia urbană a lumii va creşte la 4 miliarde până în 2020, ceea ce va pune mai multe presiuni asupra oraşelor care deja se străduiesc să facă faţă numărului actual de locuitori. În acest mediu urban în rapidă extindere, planificatorilor urbani le revine responsabilitatea de a se asigura că progresul economic este susţinut de o dezvoltare a infrastructurii pe măsură, astfel încât să se garanteze siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor”, spune Ilona Ciauşoiu, Country Manager Philips România.

Dna. Ciauşoiu adaugă: “Abordarea Philips privind oraşele locuibile are ca scop crearea unor soluţii pertinente, care să ţină seama în mod clar de nevoile şi priorităţile oamenilor din zilele noastre. Credem că oraşele locuibile şi comunităţile sustenabile pot fi dezvoltate prin parteneriate care să contribuie la dezvoltarea tehnologiilor potrivite, modelelor de afaceri, alianţelor şi cooperării necesare. Philips se va implica şi în continuare alături de autorităţi şi planificatorii urbani pentru a valorifica cele mai noi tehnologii în scopul renovării infrastructurii urbane şi al construirii unor centre urbane în care cetăţenii să poată avea acces la o viaţă mai bună”.

Costul vieţii este factorul cel mai important pentru un oraş atractiv dar şi factorul care necesită cea mai mare îmbunătăţire

Din punctul de vedere al respondenţilor, un oraş atractiv pentru locuit ar trebui să aibă mai întâi de toate un cost bun al nivelului de trai (45%) şi ar trebui să ofere un sentiment de siguranţă şi securitate (41%) pentru locuitorii săi. În ceea ce priveşte factorii de atractivitate, alături de factorii care ar trebui îmbunătăţiţi, pe lângă cei deja menţionaţi, respondenţii consideră drept priorităţi majore într-un oraş următoarele: accesul la unităţi sanitare (23%) şi educaţie (25%), aspectele de mediu (31%) şi accesibilitatea preţurilor locuinţelor (22%). Aceste priorităţi sunt urmate îndeaproape de transportul public, infrastructura rutieră şi parcări (12%), acestea fiind priorităţi de rang doi dar care de fapt reprezintă o prioritate majoră pentru marile oraşe şi pentru Bucureşti.

Bucureşti este un oraş în care se poate munci

În momentul în care li s-a cerut să îşi evalueze oraşul, respondenţii au spus că acesta este un loc mai bun de trăit decât de muncit – deşi perspectiva lor tinde să se schimbe odată cu creşterea în mărime a oraşului, astfel că marile oraşe şi Bucureştiul sunt considerate „oraşe în care poţi munci”. Referitor la potenţialul economic al oraşului – aproape jumătate dintre persoanele intervievate consideră că oraşul lor are un potenţial redus în acest sens.

Studiul comandat de Philips a fost derulat de compania de cercetare GfK pe un eşantion de 700 de respondenţi din zonele urbane din România, în luna octombrie 2010. Acesta este reprezentativ la nivel naţional pentru zonele urbane, cu o marjă de eroare de ± 3,68%.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: