Conferinţă Naţională Iaşi MUN , editia a II-a

IaşiMUN a fost înfiinţată în anul 2009, în cadrul Colegiului Naţional “Emil Racoviţă” de către elevi, îndrumaţi de voluntarul Corpului Păcii, David Pi şi de doamna profesoară Victoria Sechelea. Până în acest moment, conferinţa din 2010 se ridică la standardele celei precedente, având deja înscrişi 211 elevi din toată ţara şi, pentru prima dată, elevi din Budapesta, Ungaria (împreună cu 16 profesori însoţitori). Ediţia din 2009 s-a bucurat de un real succes în rândul elevilor şi a avut un ecou favorabil în comunitate, beneficiind de participarea unor personalităţi marcante, cum ar fi Ambasadorul SUA în România, fiind de asemenea intens mediatizată. De aceea, organizatorii se străduiesc să transforme acest eveniment într-unul de marcă pentru învăţământul preuniversitar ieşean şi îşi doresc ca ediţia din acest an să fie din nou un succes.

Model United Nations reprezintă o simulare academică a unei întâlniri din cadrul ONU cu scopul de a forma tinerii şi de a-i educa în privinţa drepturilor şi responsabilităţilor lor ca cetăţeni, dar şi a evenimentelor globale, comunicării şi diplomaţiei. În cadrul acestor conferinţe participanţii (elevii) iau rolul unor diplomaţi ce au datoria de a se documenta temeinic despre ţara pe care o reprezintă, de a investiga probleme internaţionale, dezbate şi propune soluţii viabile pentru problemele lumii contemporane. Pentru a deveni un bun delegat trebuie, pe langă documentare, să ai charismă, să fii convingător, si să cooperezi cu alti delegaţi. De asemenea, prin participarea la această conferinţă delegaţii (elevii) îşi vor îmbunătăţi capacitatea de a analiza, asculta, negocia şi structura ideile într-o anumita formă de prezentare numita rezoluţie.

Trebuie spus că fiecare delegat (elev) aparţine unuia dintre cele patru comitete: Drepturile Omului, Mediu, Politic şi Economic-Social. Fiecare comitetva dezbate trei teme, printre care şi problemele cauzate de căsătoria dintre minori, pescuitul excesiv, războiul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, respectiv lipsa hranei în ţările lumii a treia.

Pe lângă cele patru comitete mai există şi un Corp al Presei, care se va ocupa cu redactarea unui ziar pentru fiecare dintre cele trei zile ale conferinţei, pentru care vor lua interviuri participanţilor, dar şi organizatorilor.

„Pe parcursul acestor zile se vor ţine două feluri de dezbateri. În prima zi, fiecare delegat va susţine, în cadrul propriului comitet, un discurs introductiv, în care va rezuma poziţia ţării sale faţă de cele trei subiecte ce vor fi abordate, ceea ce va fi urmat de un timp de dezbatere informală, în care delegaţii vor forma alianţe. Cea de-a doua zi va fi cea în care se va decide, în urma dezbaterilor formale, care dintre soluţii va contiua să fie discutată în ultima zi. În cele din urmă, delegaţii celor patru comitete se vor întâlni şi dezbate împreună care dintre rezoluţiile rămase răspunde cel mai bine problemelor prezente, şi este şi uşor de implementat, astfel încât să nu deterioreze relaţiile dintre naţiuni”, a afirmat prof.Sabina Maria Manea, inspector de imagine al ISJ Iasi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: