Grup infractional specializat in traficul cu tigari de contrabanda, destructurat la Iasi

Politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Iasi – Biroul Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iasi, cu sprijinul I.P.J. Iasi, B.C.C.O. Iaºi, Poliþia municipiului Iaºi, I.J.J. Iasi, D.G.I.P.I.- Diviziunea Supravegheri Operative ºi Investigaþii , SJIPI Iaºi si Politia Comunitara Iasi, au anihilat o retea de contrabanda cu tigari provenite din Republica Moldova, care actiona la nivelul judetelui Iasi;

• In urma actiunilor desfasurate, s-au confiscat aproximativ 8.840 pachete tigari (176.840. tigarete) marci diferite, in valoare totala de 28.056 lei, cantitatea de 107 litri alcool pur, in valoare de 2.754 lei, materiale explozive ori amestecuri pirotehnice, respectiv: 144 buc.– Crakling Color, 37 buc.– Happy Fireworks, 42 buc. – Lily Magnolia, 14.400 buc. artificii marca Piccolo – Corsar KO201S (240 pachete, fiecare pachet continand cantitatea de 60 artificii), 34.500 buc. pocnitori marca Achtung ce urmau a fi valorificate de catre membrii grupari pe piata neagra;

• Gruparea infractionala este formata din aproximativ 55 persoane – cetateni romani cu varste cuprinse intre 22 si 74 ani – fata de 40 dintre acestea fiind inceputa urmarirea penala. Totodata, fata de 6 persoane din grupul infractional s-a pus in miscare actiunea penala, fiind prezentate instantei cu propunere de retinerea pentru o perioada de 24 de ore.

In urma activitatilor informativ operative desfasurate, in perioada ianuarie 2010 – decembrie 2010, politistii de frontiera din cadrul Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Iasi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iasi si in cooperare cu: S.J.I.P.I. Iasi au stabilit ca 55 persoane, cu varste cuprinse intre 22 si 74 de ani, au actionat pentru introducerea, colectarea, detinerea, transportul, preluarea, depozitarea si comercializarea de produse accizabile supuse marcarii (tigari de productie/provenienta Ucraina si R. Moldova si alcool), introduse ilicit in tara, cunoscand ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate savarsirii acesteia, obtinand astfel, ilicit, mari beneficii financiare..

In perioada de referinta, in documentarea activitatilor infractionale, fiind verificate si exploatate/valorificate informatiile obtinute, s-a reusit identificarea membrilor grupului infractional care au actionat constant si ofensiv in sfera faptelor conexe ori asimilate contrabandei si de evaziune fiscala, stabilindu-se ca grupul infractional are o structura bine determinata, bazata pe relatii de rudenie, in principal si de incredere si cunoastere reciproca, astfel:

• In cadrul grupului, la varful ierarhiei se situeaza 5 persoane care au coordonat activitatile de introducere/procurare in Romania si de colectare, detinere, transport, preluare, depozitare, desfacere si vanzare de produse accizabile supuse marcarii (tigari de productie/provenienta Ucraina si Republica Moldova) introduse ilicit in tara, cunoscand ca acestea provin din contrabanda.

• Nivelul urmator al grupului era constituit din 13 persoane, care actionau din proprie initiativa ori sub coordonarea si indrumarea liderilor gruparii, pentru introducerea in Romania, depozitarea, transportul si valorificarea/comercializarea tigarilor de provenienta R. Moldova/Ucraina.

• Nivelul trei al grupului era constituit din 12 persoane care derulau operatiuni de colectare/achizitionare, depozitare a tigaretelor de provenienta R. Moldova/Ucraina prin intermediul persoanelor de la nivelul unu si doi ori din alte surse, in vederea recomercializarii.

• Nivelul patru al grupului este format din 25 persoane care achizitionau tigarete de provenienta R. Moldova de la membrii gruparii in vederea recomercializarii pe piata neagra, in special in zonele Piata Nicolina si cartier Bularga din mun. Iasi.

In ziua de 14 decembrie a.c. politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Iasi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iasi cu sprijinul , I.P.J. Iasi, B.C.C.O. Iaºi, Poliþia municipiului Iaºi, I.J.J. Iasi, D.G.I.P.I.- Diviziunea Supravegheri Operative ºi Investigaþii , SJIPI Iaºi si Politia Comunitara Iasi, au efectuat un numar de 54 perchezitii domiciliare simultane ocazie cu care au fost descoperite si ridicate/indisponibilizate in vederea continuarii cercetarilor: cantitatea totala de 8.842 pachete tigari (176.840. tigarete) marci diferite, in valoare totala de 28.056 lei (2.815 pachete tigari marca Monte Carlo, 787 pachete tigari marca Winston, 25 pachete tigari marca Winston Slim, 291 pachete tigari marca Kiss Slim, 20 pachete tigari marca Next, 4.408 pachete tigari marca Plugarul, 496 pachete tigari marca Plai); cantitatea de 107 litri alcool pur, in valoare de 2.754 lei, 2 sabii cu lungimea de 80 cm fiecare; materiale explozive ori amestecuri pirotehnice, respectiv: 144 buc.– Crakling Color, 37 buc.– Happy Fireworks, 42 buc. – Lily Magnolia, 14.400 buc. artificii marca Piccolo – Corsar KO201S (240 pachete, fiecare pachet continand cantitatea de 60 artificii), 34.500 buc. pocnitori marca Achtung, alte obiecte/inscrisuri utile cauzei.

Deasemenea, au fost ridicate de la membrii gruparii si indisponibilizate, in vederea continuarii cercetarilor, sumele de 9.341 lei si 2.710 euro si s-a procedat la indisponibilizarea autoturismelor marca VW Passat in valoare de 3.800 euro (16298,96 lei), marca Renault Megane in valoare de cca. 5.000 euro (21446 lei), marca Renault Clio in valoare de cca. 4.000 euro (17156,8 lei).

Membrii gruparii sunt cercetati sub aspectul savarsirii infractiunilor de: initierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup, in vederea savarsirii de infractiuni, colectarea, detinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea si vanzarea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscand ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate savarsirii acesteia, fapta asimilata infractiunii de contrabanda, detinerea de catre orice persoana in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 tigarete si evaziune fiscala prin ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile.

Cercetarile continua sub coordonarea procurorilor DIICOT, in vederea stabilirii intregii activitati infractionale si identificarii tuturor persoanelor implicate, la finalizare urmand a fi luate masurile legale.

One response to this post.

  1. Posted by seby on Ianuarie 28, 2011 at 12:48 pm

    marsi futuvas in gura

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: