RAPORTUL DE EVALUARE SCHENGEN A ROMÂNIEI ÎN DOMENIUL SIS/SIRENE

Raportul de evaluare Schengen a României în domeniul SIS/SIRENE a fost prezentat, la Bruxelles, de expertul coordonator al misiunii de evaluare Schengen a României în domeniul SIS/SIRENE (reprezentantul Preşedinţiei Ungare) în cadrul reuniunii lunare a grupului de lucru Evaluare Schengen.

„Raportul este unul pozitiv, subliniază faptul că România corespunde în totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE şi a fost acceptat de statele membre, nefiind formulate obiecţiuni sau observaţii. A fost solicitat un timp suplimentar pentru studierea raportului de către reprezentantul francez în cadrul Grupului SCH-EVAL.

Procedura de adoptare a raportului de evaluare Schengen a României în domeniul SIS/SIRENE va continua în perioada următoare”, se arata intr-un comunicat MAI.

În cadrul procesului de aderare la Spaţiul Schengen, România a parcurs în perioada 6 – 10 decembrie a.c., ultima misiune de evaluare în domeniul Sistemului Informatic Schengen/SIRENE, ce a avut ca obiectiv verificarea modului în care sunt îndeplinite criteriile şi standardele Schengen în implementarea acestui sistem în România de către structurile cu competenţe în domeniu. Pregătirea pentru evaluarea în domeniul SIS/SIRENE a presupus eforturi concertate pe mai multe planuri, legislativ, procedural, tehnic şi de pregătire a personalului.

INFORMAŢII DE BACKGROUND

România a parcurs, pe parcursul anilor 2009-2010, şapte misiuni de evaluare în domeniile cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene şi frontiere terestre.

Toate rapoartele de evaluare Schengen (cu excepţia celui în domeniul SIS/SIRENE), aferente misiunilor desfăşurate pe parcursul anilor 2009-2010, au fost aprobate succesiv în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen.

Principala concluzie a rapoartelor de evaluare Schengen adoptate până în prezent este că România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen şi este pregătită să adere la Spaţiul Schengen.

Fiecare raport de evaluare conţine recomandări, de ordin legislativ, procedural, de infrastructură, pe care România trebuie să le implementeze până la data aderării la Spaţiul Schengen. Din momentul aprobării rapoartelor de evaluare, a fost monitorizată implementarea acestor recomandări, stadiul fiind apreciat în cadrul aceluiaşi grup de lucru.

Grupul de lucru Evaluare Schengen (SCH-EVAL) este un grup tehnic la nivel de experţi care gestionează toate aspectele care ţin de procesul de evaluare Schengen atât al statelor candidate (România şi Bulgaria), cât şi de procesul de evaluare periodică al celorlalte state deja membre ale Spaţiului Schengen (n.n.: toate statele deja membre ale Spaţiului Schengen sunt evaluate din cinci în cinci ani pe toate domeniile, respectiv cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere externe şi SIS/SIRENE).

Reclame

One response to this post.

  1. Pai de astfel de favoruri am avut parte si inainte de intrarea in UE..unii pro..altii contra, insa din punctul meu de vedere cred ca jocurile se fac ,,mai sus” la nivel mondial iar noi suntem ,,bila” dintr-un joc de ping pong cu final in toamna ..speram noi..fericit, insa una peste alta cred ca si francezii, nemtii sau italienii sunt mult prea satui de toti smenarii si imbecilii de la noi care iau ,,cotropit” in stil de haita, facandu-ne de rasul Europei!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: