ACŢIUNI PICHETARE GREVĂ SANITAS IASI

„Sindicatul SANITAS Judeţ Iaşi a hotărât în şedinţa de luni 31.012011 declanşarea unor acţiuni de protest împotriva Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi ,ca reprezentant al guvernului în teritoriu, şi a Consiliului Judeţean ,ca ordonator principal de credite pentru cele şase spitale preluate de acesta(Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria, Spitalul Clinic de Urgenţă Prof. Dr. N. Oblu, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Sf. Parascheva, Maternitatea Cuza- Vodă, Maternitatea Elena- Doamna), proteste motivate de limitarea plafonului de salarii prin Ordinul comun nr.5/57/2011 al Ministerului de Finanţe şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Practic, prin acest normativ, la nivelul unităţilor sanitare ar trebui reduse salariile cu aproximativ 15-20% sau ar fi necesară o reducere de personal de aproximativ 15%.
Astăzi,02.02.2011, guvernul incompetent condus de Emil Boc ne-a mai pregătit o lovitură , venind cu un proiect de act normativ ce vizează comasarea a şase spitale universitare din Municipiul Iaşi şi transformarea Spitalului din Tg. Frumos în cămin de bătrâni.
În aceste condiţii, sesizând pericolul real de disponibilizare a unei părţi importante de personal ce va acompania unificarea acestor spitale, am hotărât ca într-o primă etapă să pichetăm în data de 09.02.2011, între orele 12,00- 14,00 Direcţia de Sănătate Publică Iaşi , reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu(PROMOTORUL ACESTEI IDEII ABERANTE DE UNIFICARE A UNOR SPITALE PERFORMANTE).
Această acţiune vine şi ca urmare a faptului că ministrul sănătăţii dă dovadă de inconsecvenţă şi ipocrizie. Vine la Iaşi şi vorbeşte de necesitatea existenţei unui singur U.P.U. care să rezolve pacientul critic, iar după patru zile propune desfiinţarea unor unităţi de elită ale medicinii româneşti.
Ministrul sănătăţii a declarat că doreşte desfiinţarea unităţilor fără activitate medicală , însă constatăm că desfiinţează unităţi de elită, ceea ce este o dovadă a lipsei de profesionalism şi o necunoaştere a sistemului sanitar, atunci când afirma că trebuie închise 200 de spitale. Realitatea din teren i-a arătat domnului ministru că se înşeală .
Astfel acţiunea planificată pentru a se desfăşura în faţa Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi şi a Consiliului Judeţean pentru data de 11.02.2011 va fi decalată câteva zile, întrucât primordial astăzi pentru noi este să ne apărăm locurile de muncă.
Dacă Ministerul de Finanţe nu va răspunde rapid, în scris, favorabil solicitărilor noastre de a reveni asupra acestei măsuri aberante privind micşorarea salariilor sau de a se face disponibilizări,însă paradoxal numai în unităţile sanitare trecute la consiliile judeţene sau primării ,nimic şi nimeni nu ne va împiedica să desfăşurăm acţiuni de protest şi în faţa acestor instituţii.
Cum acest guvern zilnic are câte o idee absolut năstruşnică şi noi incercam sa adaptam reactiile noastre pentru a contracara cât mai bine aceste măsuri.
Sperăm să se înţeleagă că unirea unor spitale care îşi vor desfăşura activitatea în continuare în clădiri separate nu va aduce nici o îmbunătăţire în calitatea actului medical, din contra aceste anexe vor fi tratate de unitatea care rămâne cu personalitate juridică precum “acasă un gospodar investeşte banii câştigaţi în casa în care locuieşte ,iar dacă mai rămâne ceva mai investeşte şi în anexele în care îşi ţine vitele, porcii sau alte animale ce le are pe lângă casă”. Adio medicină de performanţă în aceste anexe.
Deasemeni, sperăm că cineva de la Bucureşti să înţeleagă situaţia aberantă pe care au creat-o, situaţie în care spitalele Ministerului Sănătăţii, finanţate din aceiaşi sursă (Casa de Asigurări), administrate după aceiaşi legislaţie(Legea Spitalelor nr. 95/2005), cu aceleaşi performnaţe medicale pot acorda creşterea salariilor cu 15% de la 01.01.2011, iar cele trecute la autorităţile locale sunt obligate de acest act fie să diminueze salariile ,fie să facă disponibilizări ,fie să rămână fără buget în trimestrul al 4 –lea. Desigur, nu putem şti dacă în timpul doi nu vor extinde această diminuarea a cheltuielilor cu salariile cu 25% şi la spitalele din curtea Ministerului Sănătăţii.
Fără comentarii ,adevăraţi profesionişti!”,se arata intr-un comunicat de presa mis de Sindicatul SANITAS Iaşi.

SINDICATUL SANITAS JUDEŢ IAŞI ORGANIZEAZĂ PICHETAREA DIRECŢIEI DE SĂNĂTATE PUBLICĂ IAŞI
IAŞI, MIERCURI 09.02.2011, ORELE 12,00 – 14,00

Revendicări :

1. Oprirea demersurilor Ministerului Sănătăţii de desfiinţare a unor unitati medicale universitare ca Spitalul Clinic de Urgenţe Sf. Ioan, Spitalul Clinic de Urgenta Prof. Dr. N. Oblu , Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie, şi alipirea acestora ca anexe la Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Spiridon, precum si comasarea Maternităţii Elena –Doamna cu Maternitatea Cuza- Vodă şi a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Sf. Parascheva cu Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie.Oprurea demersurilor de transformare in azil de bătrîni a Spitalului Orăşenesc Tg. Frumos.
2. Anularea de urgentă a ordinului comun nr.5/57 al Ministerului de Finanţe si al Ministerului Administratiei si Internelor, ce prevede reducerea cheltuielilor cu salariile pentru unitatile spitalicesti în anul 2011 cu 25%.
3. Deblocarea posturilor din sistemul sanitar şi domeniul asistenţei sociale, posturi vacantate prin plecările masive de personal, şi nu reducerea acestora, aşa cum se doreşte de către guvern, prin diminuarea fondului de salarii cu 25% .
4. Încheierea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară şi negocierea unui nou contract colectiv de muncă pentru asistenţa socială.
6. Elaborarea unui Pact naţional pentru Sănătate, care să prevadă minim 6% din P.I.B. pentru sănătate.
7. Asigurarea autonomiei reale a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi scoaterea sistemului de sănătate din cadrul sectorului bugetar.
8. Menţinerea actualului Normativ de personal în sistemul sanitar.

Reclame

One response to this post.

  1. Posted by marinela on februarie 9, 2011 at 12:45 pm

    In formarea personalitatii individului primii trei ani din viata sunt definitori.In crese la momentul de fata este un deficit foarte mare de personal, din putinele angajate care au mai ramas (ingrijitoare si infirmiere), o mare parte dintre ele au urmat o scoala postliceeala sanitara, in speranta ca la finalizarea studiilor li se v-a acorda un post, dar cum promovari nu se fac iar salariile sunt foarte,foarte mici, isi vor indreapta serviciile spre alte unitatii sau vor pleaca in strainatate. Ma intreb cum vor fi copii nostri peste 20 de ani?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: