Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi oferă inovaţie tehnică şi expertiză pieţei europene

Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi este partener principal în MEMORI, un proiect internaţional de cercetare aplicată care va primi un total de trei milioane de euro de la Uniunea Europeană pe parcursul următorilor trei ani, 1 noiembrie 2010 – 1 noiembrie 2013. Cu cei peste două sute de mii de euro, finanţare alocată MEMORI, şi implicit Universităţii de Arte “George Enescu” Iaşi, proiectul contribuie la creşterea atractivităţii aşezământului cultural şi transferului de cunoştinţe către regiune.

Scopul proiectului MEMORI, care, în mod elegant, a învins toţi rivalii europeni într-un proces de selecţie European, este să dezvolte şi să comercializeze dozimetre pentru instituţii culturale europene mici şi mari. Proiectul aduce împreună 14 institute de cercetare şi instituţii de patrimoniu cultural din Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Romania şi Spania, sub conducerea Institutului Norvegian de Cercetare a Aerului NILU (http://www.nilu.no/).

Dozimetrele sunt instrumente speciale folosite pentru măsurarea impactului mediului. MEMORI se concentrează asupra poluanţilor emişi de lucrările de artă, de exemplu din materialele utilizate în crearea lor, aşa cum sunt picturile, lemnul şi materialele textile, sau din intervenţii de conservare – restaurare anterioare. Aceşti poluanţi pot fi emişi, de asemenea, de către materialele utilizate la împachetare şi depozitare. Proiectul va dezvolta o nouă generaţie de dozimetre uşor de folosit şi la un cost real, pe baza rezultatelor cercetărilor. În acest fel, în viitor, conservatorii vor putea cunoaşte imediat dacă o lucrare de artă este într-o locaţie potrivită sau dacă trebuiesc luate măsuri de îmbunătăţire a spaţiului de expunere sau depozitare. Aceasta este în centrul activităţilor de conservare a lucrarilor de artă. Dozimetrele dezvoltate prin MEMORI sunt testate în instituţii europene importante aşa cum sunt Tate Gallery din Londra şi Muzeul Naţional din Cracovia.

Implicarea Universităţii de Arte “George Enescu” Iaşi în proiectul MEMORI este în domeniul conservării materialelor textile istorice, tema unui grup de lucru a cărui coordonator este.
Prof. dr. Viorel Munteanu, rectorul universităţii, consideră că această colaborare a Centrului de Cercetare în Conservare-Restaurare şi Arte Aplicate (CReART) de la catedra de Conservare-Restaurare va face posibilă cunoaşterea noului produs tehnologic în ţară şi va creşte capacitatea instituţională de implicare în noi proiecte. „Dozimetrele realizate în cadrul proiectul MEMORI sunt o necesitate pentru conservarea operelor de artă din galerii şi depozite. Muzeele, prin colectivele de cercetare, colaborează la nivel de excelenţă cu universităţile şi institutele de cercetare. În acest domeniu al conservării există o stringentă nevoie de lărgire a cunoaşterii.” CReART, în colaborare cu alţi cercetători europeni, prin specialiştii săi, oferă expertiză pentru înţelegerea proceselor de deteriorare ale operelor de artă sub impactul poluanţilor şi va putea testa şi face cunoscute, încă din fază timpurie, dozimetrele MEMORI.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: