O şansă reală ca abandonul şcolar să fie abandonat

Fundaţia “Filocalia” din Iaşi, alături de Fundaţia “Copiii fericiţi” din Cluj şi Centrul Judeţean de Asistenţă Psiho-Pedagogică Iaşi au demarat în august 2010 un proiect structural, intitulat “Împreună vom reuşi”, în valoare de 10.295.725,10 RON. Acesta are ca obiectiv general creşterea frecvenţei şi menţinerii într-un sistem de educaţie atractiv şi de calitate a elevilor din învăţământul primar şi gimnazial expuşi riscului de părăsire timpurie a şcolii. Vor fi implementate activităţi remediale, de consiliere şi orientare, pentru dezvoltarea societăţii bazate pe cunoaştere.

Proiectul este implimentat cu fonduri europene, accesate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) în judeţele Iaşi şi Cluj şi va dura până în anul 2013.

Într-o primă fază, au fost concepute un set de instrumente pentru identificarea factorilor sociali, economici, psihologici care contribuie la părăsirea timpurie a şcolii de către elevi. În urma aplicării lor, au fost alese 10 şcoli din judeţul Iaşi, atât din mediul rural cât şi din cel urban, care au înregistrat un număr mare de elevi ce se încadrează în grupul ţintă al proiectului. Şcolile selectate sunt: Şcoala D. Sturdza, Şcoala G. Coşbuc, Şcoala cu clasele I-VIII Holboca, Şcoala Elena Cuza, Şcoala B.P. Haşdeu, Şcoala G. Brătianu, Şcoala N. Iorga, Şcoala I. Teodoreanu, Şcoala R. Wurmbrand, Şcoala Leţcani.

De asemenea, au fost întocmite module didactice extracurriculare adaptate nevoilor grupului ţintă care vor fi prezentate în timpul cursurilor de formare, ţinute de experţii acestui proiect. Ulterior, acestea vor fi implementate în şcolile alese din cele două judeţe de către asistenţii educaţionali, care vor planifica activităţile de educaţie remedială pe durata a opt luni pe an. Programul de consiliere şi de remediere a lacunelor şcolare se va desfăşura după orele de curs ale elevilor din grupul ţintă, după ce aceştia vor primi o gustare la prânz. De asemenea, în dorinţa de a preveni părăsirea timpurie a şcolii, proiectul prevede şi organizarea unor întâlniri regulate cu părinţii copiilor predispuşi la abandon şcolar cu scopul conştientizării şi asistării acestora în depăşirea situaţiilor dificile.

Având în vedere expertiza persoanelor implicate în proiect, suntem siguri că, prin seminariile de formare şi activităţile proiectului, doar “Împreună vom reuşi!” vom reduce rata abandonului scolar în unitătile amintite.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: