Aderarea României la Spaţiul SCHENGEN

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian IGAŞ, a avut miercuri, 7 septembrie a.c., la Bruxelles, o întrevedere oficială cu comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia MALMSTRÖM, pe agenda discuţiilor fiind abordate aspecte legate de aderarea României la Spaţiul Schengen.

În deschiderea dialogului, ministrul a subliniat faptul că România a respectat şi îndeplinit cu responsabilitate paşii prevăzuţi în calendarul de aderare la Spaţiul Schengen şi este de facto în Schengen, sistemul SIS/SIRENE fiind deja operaţional în urma Deciziei nr. 365 din 29.06.2010 a Consiliului.

„Regulile foarte clare prevăzute în calendarul de aderare au fost asumate în totalitate de România la momentul începerii procesului de pregătire a aderării şi trebuie să fie respectate în totalitatea lor de către toţi partenerii, fără a fi extinse artificial la alte problematici”, a spus Traian IGAŞ.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a menţionat că un pas important pentru România, dar firesc şi în logica rezultatelor misiunilor de evaluare, în realizarea obiectivului nostru de aderare îl reprezintă aprobarea Concluziilor Consiliului cu privire la finalizarea procesului de evaluare a stadiului de pregătire a României şi Bulgariei pentru aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen sub forma textului propus de PRES HU şi agreat în cadrul COREPER.

„Textul Concluziilor oferă o şansă importantă României pentru aprobarea Deciziei de eliminare a controalelor la frontierele interne cu ocazia Consiliului JAI din 22-23 septembrie 2011. România a efectuat investiţii semnificative pentru securizarea frontierelor, modernizarea facilităţilor aero-portuare şi modernizarea consulatelor”, a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor, în context precizând şi faptul că România este pregătită să gestioneze eventualele situaţii ce pot surveni legat de fluxurile migratorii în regiune în contextul intrării în spaţiul Schengen.
„România este gata să îşi asume în mod activ calitatea de stat membru Schengen care gestionează frontiera externă a UE şi, în acest moment, analizăm oportunitatea demarării unor proiecte concrete care să vizeze managementul fluxurilor migratorii în context post-Schengen”, a subliniat ministrul Administraţiei şi Internelor.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia MALMSTRÖM, a împărtăşit declaraţiile oficialului român şi a confirmat sprijinul pe care comisia îl va acorda în continuare pentru finalizarea procesului de aderare la Spaţiul Schengen pentru cele două state.

La finalul întrevederii, oficialul român a mulţumit comisarului european pentru Afaceri Interne pentru sprijinul constant acordat României pe parcursul întregului proces de aderare la Spaţiul Schengen.

Lasă un comentariu