EGALITATE LA ANGAJARE ȘI LA LOCUL DE MUNCĂ

În România, diploma nu este suficientă la angajare, experienţa având o importanţă mai mare pentru toate categoriile socio-profesionale. Unul din zece angajaţi asistă la o situație de discriminare pe piaţa muncii; discriminarea apare cel mai des în situaţii de angajare, concediere şi de acordare a drepturilor contractuale, printre cele mai discriminate categorii la angajare numărându-se femeile cu vârsta de peste 40 de ani şi persoanele cu opţiuni politice diferite de cele ale şefului; principalele facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi sunt amenajarea rampei pentru fotoliul rulant şi crearea de locuri de parcare.

Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele Barometrului de Incluziune Socială 2010 prezentate în cadrul seminarului internațional EGALITATE LA ANGAJARE ȘI LA LOCUL DE MUNCĂ. Campanie de informare și conștientizare în vederea schimbării atitudinii sociale și stereotipurilor la angajare și la locul de muncă, organizat în data de 29 septembrie, la București în cadrul proiectului POSDRU/70/6.2/S/41911, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Barometrul de Incluziune Socială 2010 a fost realizat prin anchete sociologice avându-i în centru pe: angajatorii din sectorul public și privat (508 unităţi), pe angajați (1013 subiecti, marja de eroare +/- 3%), dar şi pe publicul larg (1100 de oameni, marja de eroare de +/- 3%). Anchetele sociologice au fost elaborate în cadrul componentei de studii şi analize din cadrul proiectului, iar o parte dintre întrebările la care a răspuns sunt următoarele: Care sunt cele mai răspândite forme de discriminare?, Care sunt diferenţele salariale dintre public şi privat?, Care sunt principalele aspecte legate de criză în aria mediului ocupaţional?, Care este percepţia schimbărilor din Codul Muncii?

În cadrul seminarului, au fost mai prezentate şi rezultatele activităţii desfăşurate în cadrul celorlalte două componente ale proiectului, respectiv: a) aspectele semnificative ale sesiunilor de informare și training desfășurate în cadrul componentei de organizare cursuri cu persoane din grupurile vulnerabile vizate de proiect – romi, femei, persoane cu dizabilități, persoane cu boli ocupaționale, persoane peste 40 de ani), b) modul de desfăşurare a activităţii de promovare şi comunicare, precum şi clipurile radio şi tv care au fost derulate în cadrul campaniei audio-vizuale în perioadele noiembrie – decembrie 2010 și iunie-iulie 2011.

Alături de prezentările făcute de echipele de specialişti în cadrul proiectului, reflectând situația actuală a României în sfera egalității de șanse şi a discriminării, au mai susţinut prezentări în această arie tematică: profesor dr. Septimiu Chelcea, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, profesor Gabriele di Francesco, Departamentul de Științe Sociale, Universitatea ”G. d’Annunzio”, Chieti-Pescara, Italia, Stefania Minervino, Ofițer Dezvoltare, Autoritatea de Egalitate, Dublin, Irlanda și Csaba Ferenc Asztalos, Președinte, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, România.

Seminarul a fost organizat de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti, în cadrul proiectului POSDRU/70/6.2/S/41911. Obiectivul major al proiectului a fost să contribuie la crearea unei piețe a muncii incluzivă și mai flexibilă, într-un context social profund afectat de stereotipuri negative față de o serie de grupuri vulnerabile. Printre alte obiective ale proiectului s-au mai numărat: înțelegerea profundă a cauzelor și efectelor discriminării pe piața muncii, o mai bună comunicare și cooperare între angajatori, sindicate, sistem educațional, ONG-uri şi grupurile vulnerabile, crearea de parteneriate funcționale în ariile ocupaționale cu scopul de a modifica atitudinile și comportamentele stereotipe.

La eveniment au mai fost prezenţi: experți naționali, reprezentanți ai mediului academic, reprezentanți ai mediului instituțional, specialiști în aria discriminării, persoane din mediul neguvernamental, manageri, specialiști în resurse umane.

Partenerii proiectului: Universitatea din București, Asociația ”Grupul de Economie Aplicată”, Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Agenția de Dezvoltare Comunitară ”Împreună” și Blocul Național Sindical.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: