Românii, un viitor previzibil?

ImagineCare este adevărul despre noi, românii? Care ne sunt resursele, limitările și aspirațiile? Care sunt principalele diferențe între români și alte popoare? Iată câteva dintre provocările lansate astăzi, la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, de către Dorin Bodea, Senior Consultant Result Development, în cadrul unui eveniment intitulat „Românii, un viitor previzibil?” și dedicat caracteristicilor culturale ale românilor și evaluării impactului acestora în viața personală și profesională.

Manifestarea, organizată de universitatea ieșeană, prin Facultatea de Economie și Clubul Antreprenorial, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, Result Development și Mentor’s Search, a inclus atât o dezbatere cu studenții și cadrele didactice ale UPA, cât și lansarea ultimului studiu al lui Dorin Bodea, intitulat chiar „Românii, un viitor previzibil?”

            „Este un eveniment complex, în cadrul căruia ne dorim o dezbatere pe  o problemă deosebit de importantă: Românii, încotro? Vom aborda, alături de domnul Dorin Bodea, probleme economice într-un context inedit și vom înțelege cum factorul uman este, până la urmă, cel care determină tot ceea ce se întâmplă în mediul social și economic”, a explicat conf.univ.dr. Alexandru Trifu, decanul Facultății de Economie din cadrul UPA. La rândul său, cerc.șt.pr.II dr. Teodor Pădureanu de la Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane” al Academiei Române s-a referat la problematica vastă și la caracterul științific ale studiului „Românii, un viitor previzibil?” „Este o carte care merită nu numai citită, ci studiată, un început într-un mare deșert care există încă în psihosociologia românească, un studiu care deschide perspective și care oferă o diversitate de aplicații practice”, a punctat acesta. Asist.univ.drd. Marius Alexa, cadru didactic la Facultatea de Economie și președinte al Clubului Antreprenorilor UPA, a salutat „această întâlnire între mediul academic și practicieni. Ne întâlnim cu un studiu foarte ambițios cu privire la cine suntem noi ca popor, cu atât mai interesant cu cât cercetarea este făcută de un antreprenor. De asemenea, cred că poate fi un instrument deosebit de util și studenților din Clubul Antreprenorial UPA, întrucât ne ajută să înțelegem mediul în care evoluăm, până la urmă, publicul nostru țintă”. 

            Dorin Bodea a captivat publicul prezent în Aula Magna cu o prezentare interactivă a principalelor rezultate obținute în cadrul cercetării „Românii, un viitor previzibil?” Studiul, realizat pe 1.132 persoane, marea majoritate angajați cu studii superioare, a relevat o serie de caracteristici culturale ale angajaților români, precum și impactul acestora în viața personală și profesională. Astfel, resursele definitorii ale românilor (creativitatea, inteligența, independența sau spiritul de familie) sunt puse în umbră de propriile lor limitări (dorința de putere, tendința spre bârfe, invidia sau fatalismul), iar viitorul se dezvăluie printr-o serie de aspirații (perfecționismul, competența, disciplina sau integritatea). Totodată, studiul lui Dorin Bodea analizează și diferențele dintre români și occidentali prin formula „magia onestității și mitul inteligenței”. „Cercetările noastre au arătat că, în general, românii se consideră mai inteligenți decât ceilalți, dar, în același timp, îi consideră și pe ceilalți români mai inteligenți decât media altor popoare. Și, dacă suntem așa inteligenți, de ce trăim așa de prost?, m-a întrebat odată un străin. Mărturisesc că nu am știut atunci ce să îi spun…Totuși, cred într-un viitor al bunului simț și al cuvântului dat și, mai ales, cred că schimbarea ține de noi. Vă invit să construim un viitor în care să credem împreună!”, este mesajul transmis de Dorin Bodea publicului din Aula Magna și cititorilor cărții sale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: