28 februarie – Ziua Protecţiei Civile din România

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi aniversează, pe 28 februarie 2012, 79 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România.

 

Actul de naştere al protecţiei civile actuale l-a reprezentat Înaltul Decret Regal nr. 468  din 28 februarie 1933, semnat de Regele Carol  al II-lea, prin care s-a aprobat „Regulamentul apărării pasive contra atacurilor aeriene”, document prin care Apărarea Civilă din România a devenit o armă de sine stătătoare.

Numită şi ARMA VIEŢII, având ca deviză motto-ul ”CU VIAŢA MEA, APĂR VIAŢA”, Protecţia Civilă este o componentă ce cuprinde un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei şi a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare salvării acestora.

Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi la „apărare civilă” în 1978 şi la „protecţie civilă” în 1996.

Schimbările produse în societatea românească în perioada 1996-2004 au dus şi la schimbări în domeniul protecţiei civile prin elaborarea Legii nr. 481/2004 ce este în concordanţă cu principiile, scopurile şi obiectivele prevăzute în Strategia Internaţională pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptată de Adunarea Generală ONU, precum şi cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene în domeniu.

Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General şi Inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi se referă la:

      identificarea riscurilor existente în diferite zone;

      informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare;

      organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă;

      alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului;

      înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.              

Putem  spune că la cei 79 de ani, Protecţia Civilă reprezintă o structură de bază a ţării, modernă şi eficace, cu vocaţie europeană, menită să asigure siguranţa şi liniştea comunităţii şi a cetăţeanului. Urmând spiritul unor tradiţii de zeci de ani, lucrătorii de astăzi ai protecţiei civile îşi onorează, uneori cu preţul sacrificiului suprem, misiunea umanitară de protejare a vieţii şi avutului cetăţenilor în faţa efectelor distrugătoare ale catastrofelor şi calamităţilor.  e

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi marchează această zi printr-o serie de activităţi ce au ca scop informarea cetăţenilor asupra riscurilor prezente în comunitate, popularizarea măsurilor specifice de prevenire a manifestării acestora şi a regulilor de comportare în caz de dezastre.  „În ziua de 28 februarie, începând cu orele 10, se va organiza „Ziua Porţilor Deschise” la sediul inspectoratului din Iaşi, strada Lascăr Catargi nr.59, la Detaşamentul 2 de Pompieri Iaşi situat în Calea Chişinăului nr. 36 şi la subunităţile din Paşcani şi Tîrgu Frumos. La această activitate sunt invitaţi să participe toţi ieşenii interesaţi să cunoască tehnica şi materialele de intervenţie specifice şi să vizioneze materiale video cu privire la activitatea instituţiei noastre”, a afirmat colonel Iamandi Dan Paul,inspector sef  I.S.U.Iasi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: