Ion Creangă, celebrat la UPA

Câteva zeci de scriitori români si moldoveni, dar si studenti si profesori au participat astăzi, la Universitatea „Petre Andrei” (UPA) din Iasi, la Simpozionul „Actualitatea natională si europeană a operei lui Ion Creangă”.ImagineÎn calitate de președinte al Senatului UPA, conf.univ.dr. Daniel Șandru a transmis mesajul rectorului universității, prof.univ.dr. Doru Tompea, care a ținut să își exprime gratitudinea pentru cooptarea instituției de învățământ superior în organizarea unei serii de evenimente dedicate aniversării a 175 de ani de la nașterea lui Ion Creangă. „Ne face o bucurie intelectuală deosebită să celebrăm, alături de dumneavoastră, personalitatea marelui Ion Creangă”, a spus președintele Senatului UPA. Acesta a evocat și câteva motive personale pentru care manifestarea îi provoacă emoție. „În primul rând, eu sunt fălticinean și, după cum știți, Ion Creangă a fost elev al Școlii de Catiheți din Fălticieni. Apoi, ulița mare a Rădășeniului, acolo unde mă retrag în aproape fiecare sfârșit de săptămână, poartă acum numele «Ion Creangă». În fine, acolo, în acel loc care respiră parcă aerul operelor lui Ion Creangă, retrăiesc și eu copilăria, prin fiul meu”, a mărturisit conf.univ.dr. Daniel Șandru.

            În deschiderea Simpozionului, moderatorul manifestării, scriitorul Valentin Talpalaru, a ținut să mulțumească reprezentanților UPA pentru implicarea în organizarea Zilelor „Ion Creangă”. „Este un privilegiu și o onoare pentru noi să fim alături de UPA în această manifestare. UPA se dovedește, încă o dată, o gazdă foarte bună a personalităților de valoare care trec prin Iași, precum și a evenimentelor de calitate și anvergură”, a subliniat Valentin Talpalaru.

            Simpozionul de la UPA face parte dintr-o serie de manifestări intitulată Zilele „Ion Creangă” – 175 ani de la naştere, duplex cultural Iaşi – Chişinău și organizată, în perioada 27 februarie – 2 martie, de Muzeul Literaturii Române Iaşi, în parteneriat cu universitatea ieșeană, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, Studioul de Radio Iaşi și Radio Moldova Chişinău. În cadrul evenimentului sunt organizate prelecţiuni, colocvii, recitaluri, spectacole, lansări de cărţi și expoziţii documentare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: