Originea si simbolul Martisorului

Inca nu se stie exact care sunt originile martisorului, dar se presupune ca sarbatoarea ar fi aparut in Imperiul Roman. Atunci, Noul An era sarbatorit in prima zi din luna lui Marte, zeul razboiului si al fertilitatii. Cele doua fire ale martisorului simbolizau dualitatea pace-razboi, scrie pe http://www.garbo.ro

In credinta populara, Martisorul era numit „funia anului” si reprezenta cele 365 de zile ale anului. Ea era alcatuita din impletitura a doua fire de ata: una alba si una neagra. Ata simboliza dualitatea viata-moarte, bine-rau, iarna-vara, fertilitate-sterilitate sau lumina-intuneric.

Azi, Martisorul este facut din doua fire de ata, una alba si una rosie. Albul semnifica puritate, masculinitate, ratiune, limpeziciune, luciditate si iarna iar rosul poarta simbolul iubirii, al primaverii, al feminitatii, frumosului si al vietii. Impletirea celor doua fire reprezinta intrepatrunderea masculinului cu femininul.

Legendele Martisorului

Se spune ca, simtindu-se trist si singur, Soarele a coborat pe Pamant si a luat chipul unei tinere frumoase. Un zmeu a rapit-o si a inchis-o in palatul lui si, de atunci, toata frumusetea, veselia, bucuria, cantul si lumina au pierit iar lumea s-a cufundat in intuneric. Nimeni nu a avut curajul de a salva fata in afara de un tanar voinic. El a pornit intr-o calatorie ce a durat trei anotimpuri – vara, toamna si iarna – si a ajuns la palatul zmeului unde l-a infruntat. Dupa o batalie care a durat mai multe zile, tanarul a invins, a reusit sa elibereze fata dar s-a stins din viata. Soarele a revenit pe cer si a luminat din nou intreg Pamantul. Astfel, primavara a venit, oamenii si-au recapatat veselia iar natura a reinviat. Sangele eroului s-a scurs pe zapada, iar acolo unde ea s-a topit, au aparut primii ghiocei, vestitorii primaverii.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: