Un apel la solidaritatea tuturor românilor lansat de ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, la UPA

Venit la Iaşi cu ocazia şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova, ministrul român al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, şi-a rezervat câteva ore din programul încărcat pentru a se întâlni cu cadrele didactice şi studenţii Universităţii „Petre Andrei” (UPA) din Iaşi. „Am profitat de acest eveniment deosebit de important pentru Iaşi pentru a-l invita pe domnul ministru Cristian Diaconescu să revină în mijlocul comunităţii academice de la UPA, aici unde domnia sa ne-a mai onorat în câteva rânduri cu prezenţa. Suntem siguri că prezentarea pe care domnul ministru ne-o va oferi va fi de un real interes pentru studenţii de la Facultatea noastră de Ştiinţe Politice, dar şi pentru toţi cei interesaţi de relaţiile internaţionale”, l-a întâmpinat pe şeful diplomaţiei româneşti rectorul UPA, prof.univ.dr. Doru Tompea.Imagine

            Exprimându-şi, la rândul său, „onoarea şi bucuria” de a  reveni la UPA, ministrul de Externe a iniţiat un dialog deschis în special cu tinerii care au umplut Amfiteatrul „Petre Andrei” al universităţii, tineri pe care i-a îndemnat să urmeze calea diplomaţiei ţi cărora le-a mărturisit câteva dintre secretele acestei profesii. Ministrul a demontat unele mituri legate de imaginea diplomatului şi a dezvăluit asistenţei unele dintre „datele personale şi profesionale care se dobândesc într-un interval mare de timp, într-un demers oarecum comparabil cu cariera universitară”: cultura generală solidă, memoria, capacitatea de analiză şi sinteză, tenacitatea, responsabilitatea şi, nu în cele din urmă, un tip special de talent. „Diplomaţia este o profesie care se câştigă în timp, dar care se poate pierde imediat, uneori din cauza unei erori de evaluare, alteori chiar din cauza unei greşeli de exprimare. Să nu cădeşi în capcana de a crede că diplomatul este acea persoană care are răspuns la orice, pentru simplu motiv că oricum nu este pus în situaţia de a spune adevărul… Diplomaţia nu este o plimbare printr-un salon cu un pahar de şampanie în mână. Diplomaţia este o meserie care se ocupă de probleme de anvergură într-o manieră generalistă, dar care trebuie să aducă răspunsuri practice”, a explicat Cristian Diaconescu.

            Ministrul s-a referit şi la o serie de probleme şi provocări care fac din agenda diplomaţiei româneşti a acestui an una foarte încărcată: aderarea la Spaţiul Schengen, unele evoluţii în interiorul Uniunii Europene şi al NATO sau o serie de teme remanente în relaţiile cu vecinii, totul pe fondul unei „crize economice încă în dezvoltare, criză la care şi diplomaţia este chemată să aducă soluţii”. În acest context, Cristian Diaconescu nu putea să evite una dintre provocările majore ale ministerului pe care îl conduce, o problemă cu impact major asupra românilor de pretutindeni: imaginea relativ nefavorabilă a conaţionalilor noştri peste hotare şi dificultăţile cu care aceştia se confruntă în ţările de reşedinţă. „În urmă cu câţiva ani, în străinătate erau 200-300 de mii de români. Acum, numai în Europa trăiesc în jur de 3 milioane de concetățeni de-ai noștri. Este evident că, în ciuda tuturor demersurilor, sistemul administrativ și consular nu a putut ține pasul cu această explozie a liberei circulații, iar de aici au apărut și unele inadvertențe”, a explicat ministrul.

            Totuși, a adăugat acesta, rezolvarea acestei probleme majore nu poate depinde numai de eforturile instituționale. „Imaginea României și a românilor ține, desigur, de o obligație a statului, prin instituțiile sale specifice, dar, după părerea mea, este și o obligație a fiecăruia dintre noi. Dacă fiecare dintre noi are o agendă strict personală, atunci statul, indiferent cine îl conduce, nu va putea produce o imagine pozitivă în exterior. Trebuie să înțelegem, mai întâi, că respectarea legii, fără excepție, fără nuanțe și oriunde ne aflăm, este esențială. În al doilea rând, fără cooperare, fără coeziune și solidaritate cu cei din afară, dar și între cei din afară, este dificil de răspuns la problemele cu care se confruntă românii, din vina lor sau din cauze externe”, este mesajul transmis de ministrul de Externe.

            ***

            Ministrul Cristian Diaconescu nu a dorit să părăsească UPA înainte de a se întâlni și cu noii membri ai Senatului universității. „Această întrevedere vine ca urmare a dorinței domnului ministru și este o oportunitate de a dialoga care ne onorează și pentru care îi mulțumim”, a explicat președintele Senatului UPA, conf.univ.dr. Daniel Șandru.

            În discuția deschisă și amicală cu „senatorii” UPA, ministrul a abordat unele din temele prioritare ale agendei diplomației românești, dar s-a referit și la situația învățământului superior. „Știu că situația universităților din toată țara nu este foarte ușoară în acest moment și, cu atât mai mult, profit de această ocazie pentru a vă felicita pentru statutul și rezultatele obținute de universitatea dumneavoastră. Ceea pot să vă spun, însă, cu certitudine, este că nivelul pregătirii universitare a unora dintre românii care au studiat la Iași este recunoscut nu numai la nivel intern, ci și internațional. Vă confirm că există o apreciere internațională a Iașului și sunt mândru să vă transmit acest lucru”, a subliniat Cristian Diaconescu.

            La finalul întâlnirii, rectorul UPA a menționat că atât universitatea, cât și Fundația Academică „Petre Andrei” au avut și au o serie de proiecte transfrontaliere cu Republica Moldova, în spiritul bunelor relații cu vecinii de peste Prut înscriindu-se și oferirea cu titlu gratuit a unui spațiu pentru funcționarea Consulatului Republicii Moldova de la Iași. „Vă mulțumim, domnule ministru, pentru prezența dumneavoastră la universitatea noastră și vă asigur, în numele comunității academice de la UPA, că vă vom oferi întregul nostru sprijin ori de câte ori va fi nevoie”, a încheiat prof.univ.dr. Doru Tompea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: