PROTECŢIA CIVILĂ DIN ROMÂNIA LA ANIVERSAREA A 80 DE ANI DE EXISTENŢĂ

Actul de naştere al protecţiei civile actuale l-a reprezentat Înaltul Decret Regal nr. 468  din 28 februarie 1933, semnat de Regele Carol  al II-lea, prin care s-a aprobat „Regulamentul apărării pasive contra atacurilor aeriene”, document prin care Apărarea Civilă din România a devenit o armă de sine stătătoare.

Numită şi ARMA VIEŢII, având ca deviză motto-ul ”CU VIAŢA MEA, APĂR VIAŢA”, Protecţia Civilă este o componentă ce cuprinde un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei şi a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare salvării acestora.

Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi la „apărare civilă” în 1978 şi la „protecţie civilă” în 1996.

Schimbările produse în societatea românească în perioada 1996-2004 au dus şi la schimbări în domeniul protecţiei civile prin elaborarea Legii nr. 481/2004 ce este în concordanţă cu principiile, scopurile şi obiectivele prevăzute în Strategia Internaţională pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptată de Adunarea Generală ONU, precum şi cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene în domeniu.

Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General şi Inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi se referă la:

      identificarea riscurilor existente în diferite zone;

      informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare;

      organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă;

      alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului;

      înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.              

De-a lungul anilor, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, Protecţia Civilă din România a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a îndeplinit rolul profund umanitar pentru care a fost creată.

Cu această ocazie Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi organizează o serie de activităţi:

1. Organizarea şi desfăşurarea unei misiuni de distrugere a muniţiei neexplodate, activitate la care sunt invitaţi reprezentanţi mass-media – 27.02.2013 ora 930 în localitatea Ţipileşti, comuna Popricani.

2. Organizarea de întreceri sportive în cadrul „Cupei Protecţiei Civile” – tenis de masă, şah, minifotbal.

3. „Ziua Porţilor Deschise” în subunităţile proprii din municipiile Iaşi, Paşcani şi din oraşele Târgu Frumos şi Hîrlău – 28.02.2013, orele 900-1600.

4. Organizarea şi desfăşurarea unor exerciţii demonstrative de intervenţie la urgenţă radiologi-că şi la accident în care sunt implicate substanţe chimice periculoase – 28.02.2013, ora 11 00,  bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt (în faţa Primăriei municipiului Iaşi).                    

5. Organizarea unei expoziţii cu tehnica de protecţie civilă din dotarea I.S.U.J. Iaşi –  28.02.2013, ora 11 00,  bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt (în faţa Primăriei municipiului Iaşi).

Vă invităm să fiţi alături de noi la toate aceste activităţi organizate pentru a sărbători împlinirea a 80 de ani de Protecţie Civilă în România!

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: