UPA din Iași a lansat în dezbatere publică proiectul – ”CONSTITUȚIA 2013”

Un nou proiect de anvergură a fost lansat de Universitatea ”Petre Andrei” din Iași. Facultatea de Științe Politice și Administrative și Institutul de Studiere a Ideologiilor au lansat proiectul Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală.

Proiectul demarat de universitatea ieșeană are două componente:

 1. lansarea platformei on-line Constituția 2013, pe adresa http://www.revistapolis.ro/ro/constitutia, unde așteptăm opinii referitoare la modificările ce urmează a fi aduse Constituției;
 2. organizarea unei mese rotunde, pe 30 martie 2013, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la intrarea în vigoare a Constituției  din 1923;
 3. editarea unui volum colectiv care să reunească opiniile specialiștilor din domeniile drept și științe sociale precum și cele mai interesante comentarii de pe platforma on-line pe această temă.

Prezent la conferința de lansare a proiectului, rectorul Universității ”Petre Andrei” din Iași a salutat inițiativa cadrelor didactice și a subliniat importanța unei dezbateri publice pe tema Constițuției României, ”o problemă atât de stringentă a ultimilor ani”, după cum a caracterizat-o rectorul.  ”Lansăm astăzi un proiect de impat și general de o problemă foarte prezentă în societatea curentă, cum este Constituția 2013. Proiectul a fost gândit de anul trecut, din luna decembrie, și am hotărât să îl lansăm acum, când problema a prins contur. Vrem să venim cu o expertiză din partea experților din domeniu și considerăm că problema Constituției nu este a unui grup restrîns de persoane, ci a întregii națiuni”, a declarat Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași.

Inițiatorul acestui proiect, Conf.univ.dr.  Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative a declarat acest demers se adresează tuturor oamenilor care nu au o tribună de unde să iși exprime opinia în legătură cu Constituția României. ”La doar două zile de la lansarea platformei online http://www.revistapolis.ro/ro/constitutia, avem deja 15 persoane care s-au înscris la una din cele 10 teme care au fost puse în dezbatere. Mă bucur că proiectul găsește interes în rândul specialiștilor din domenii precum științele sociale și drept”, a completat Conf.univ.dr. Sorin Bocancea.

În cadrul proiectul, pe platforma on-line vor fi supuse dezbaterii 10 teme.

 1. România – „stat național unitar”
 2. Tipul de regim politic
 3. Tipul de parlament
 4. Imuniatea parlamentarilor
 5. Utilizarea ordonanțelor de urgență
 6. Noua organizare adminsitrativ-teritorială
 7. Statutul Curții Constituționale
 8. Rolul referendumului în procesul legislativ
 9. Rolul Consiliului Superior al Magistraturii
 10. Definirea drepturilor cetățenești

 

În finalul proiectului  ”Constituția 2013” va rezulta un volum colectiv, în parteneriat cu Editura Institutului European Iași, compus din două părți, una academică, cu articolele științifice și alta de vox-populi, care va cuprinde comentariile de pe platformă, cele mai bine argumentate. Volumul colectiv ce va rezulta va fi tipărit într-un tiraj de 1000 de exemplare și va fi lansat în prima săptămână a lunii iunie, în cadrul Sesiunii de Comunicări a UPA din Iași și va fi trimis tuturor parlamentarilor, instituțiilor administrației publice naționale (Președinție, Guvern, ministere) și locale (prefecturi și consilii județene) și mass media până la intrarea în perioada estivală.

           

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: