Dumitru Oprea: “România este guvernabilă, păcat că nu e guvernată”

Senatorul PDL Dumitru Oprea consideră că protestul Ministerului de Externe român față de declarațiile comisarului european Gunther Oettinger, potrivit cărora România ar fi „un stat aproape neguvernabil”, este lipsit de temei.

Într-o declarație politică susținută în plenul Senatului, marți, 4 iunie 2013, parlamentarul ieșean a arătat că, în ciuda scoaterii țării din procedura de deficit excesiv, România are în continuare probleme fundamentale semnalate chiar de Comisia Europeană, În ultimele documente, publicate pe site-ul Comisiei, se arată că sistemul românesc de pensii nu este sustenabil, iar țara are riscuri pe termen mediu din cauza cheltuielilor generate de îmbătrânirea populației. În plus, Comisia Europeană atrage atenția asupra faptului că sistemul sanitar are mari dificultăți în a asigura calitatea serviciilor medicale, resursele financiare sunt utilizate ineficient, iar managementul este defectuos.

Tot Comisia consideră că politicile în domeniul pieței muncii nu pot fi implementate din cauza capacității administrative reduse a autorităților, iar rata angajării tinerilor este una dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană. Ca un factor agravant, Legea Educației Naționale, deși adoptată în 2011, nu este operațională în totalitate nici astăzi, iar competențele din sistemul educațional nu se potrivesc cu cererile de pe piața muncii.

Criticile continuă cu rata de absorbție a fondurilor europene, cu birocrația excesivă și mediul de afaceri slab. Nu sunt uitate nici productivitatea scăzută sau insuficienta competitivitate din sectorul energetic.

În aceste condiții, Dumitru Oprea consideră că există suficiente dovezi care arată că executivul României e departe de a îndeplini recomandările Comisiei de îndreptare a lucrurilor. Prin urmare, ministrul de Externe, Titus Corlățean, ar trebui să fie mai puțin indignat de exasperarea funcționarilor europeni și mai mult preocupat de realitățile românești. În finalul intervenției sale, parlamentarul ieșean a invitat miniștrii USL să-și facă treaba, pentru a nu mai fi nevoiți să dea explicații asupra modului în care țara e guvernată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: