Deschiderea anului şcolar 2013-2014 la Penitenciarul Iaşi

 Penitenciarul Iaşi în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr. 41 Iaşi organizează, în ziua de luni, 16.09.2013, începând cu ora 11.00,  la sediul instituţiei,  festivitatea de deschidere a noului an şcolar 2013 – 2014 pentru persoanele private de libertate aflate în custodia unităţii noastre care s-au înscris la cursurile şcolare.

 Agenda manifestării va cuprinde în prima parte festivitatea de deschidere a anului şcolar, ocazie cu care vor fi prezentate cadrele didactice, angajate ale Inspectoratului Şcolar Judeţean care vor asigura instruirea şcolară a persoanelor private de libertate în acest an şi curricula şcolară stabilită la nivel naţional de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, iar în cea de-a doua parte repartizarea elevilor pe clase.

Prin această acţiune se doreşte evidenţierea scopului prioritar al instituţiei penitenciare, care pe lângă cel punitiv, de executare a unor pedepse privative de libertate, are şi scopul de asistare a persoanelor private de libertate, în vederea reintegrării lor sociale, prevenirii săvârşirii de noi infracţiuni şi de reducere a recidivei.

            Diploma de studii, adeverinţa, certificatul de absolvire precum şi foaia matricolă, se eliberează de către unitatea de învăţământ care asigură cu personal didactic buna desfăşurare a cursurilor, fără a fi înscrise menţiuni cu privire la locul în care s-a derulat instruirea şcolară.

Rechizitele vor fi puse la dispoziţie de Penitenciarul Iaşi, iar manualele de către Şcoala de Arte şi Meserii nr. 41 Iaşi.

            În urma frecventării cursurilor şcolare, persoanele private de libertate beneficiază de 30 zile câştig / an şcolar, care se acordă numai în cazul absolvirii anului şcolar.

            Zilele câştig reprezintă perioada considerată ca fiind executată din pedeapsa aplicată şi care se scade din aceasta.

Una dintre soluţiile de ieşire din criza morală pe care o traversează societatea este să fie deschise şcoli în care să se predea, în primul rând etica şi morala. Când cursanţii vor începe discursul cu “…meseria este brăţară de aur.. ”, vom şti că finalul crizei ce o străbatem este foarte aproape.

Poate părea greu de înţeles, că locul în care se promovează verticalitatea, să fie cel în care unii semeni ai noştri duc cocoaşa cumplită a sentimentelor, gândurilor şi faptelor întunecate. Tocmai de aceea e foarte important să apară un licăr de aici. Dacă se poate după gratii, cu atât mai mult ar trebui să se poată în: familii, şcoli, în comunitatea în care trăim.

Cine îşi recapătă demnitatea, va renunţa la  “merge şi aşa”. Dacă a fost bine şi s-a crezut că aşa se poate asigura binele copiilor, a venit momentul pentru mulţi părinţi-promotori ai strategiilor pe termen foarte scurt, să constate că ceea ce nu este corect nu poate funcţiona.

Deci…cu toţii trebuie să construim , să reclădim şi să determinăm cât mai mulţi semeni să ni se alăture. Tragem un semnal de alarmă şi invităm pe cei care-i condamnă pe cetăţenii, vremelnic custodiaţi de penitenciare, să-si imagineze unde ar putea ajunge aceştia, dacă singurul lucru pe care-l facem bine este să judecăm aproapele, niciodată pe noi, iar noi…să fim inactivi, căci…“merge şi aşa”.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: