Rolul voluntariatului în situaţii de urgenţă

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „M.Gr.Sturdza” al Judeţului Iaşi continuă şi în anul 2014 desfăşurarea campaniei naţionale de informare şi a cetăţenilor „Vreau să fiu voluntar – Proiectul numărul 1: Rolul şi importanţa voluntariatului”.

Campania „Vreau să fiu voluntar” oferă posibilitatea persoanelor interesate să cunoască necesitatea şi importanţa acestei activităţi.

Prin voluntariat se înţelege activitatea de interes public desfăşurată benevol de persoane fizice în serviciile de urgenţă voluntare. Persoana care solicită încadrarea ca voluntar în serviciile de urgenţă voluntare trebuie să aibă domiciliul în localitatea de competenţă a serviciului voluntar; să aibă vârsta între 18 şi 50 de ani şi să fie apt din punct de vedere medical. Voluntariatul se desfăşoară în baza unui contract de voluntariat prin  care sunt stabilite atât drepturile şi obligaţiile voluntarului cât şi ale beneficiarului activităţilor de voluntariat.

Obiectivele principale urmărite în desfăşurarea campaniei sunt: 

• cunoaşterea şi respectarea de către autorităţile publice locale a reglementarilor privind voluntariatul în situaţii de urgenţă; 

• creşterea interesului autorităţilor publice locale pentru constituirea, dimensionarea şi dotarea reală şi corectă a structurilor voluntare pentru situaţii de urgenţă; 

• creşterea numărului de solicitări din partea cetăţenilor pentru intrarea într-un serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „M.Gr.Sturdza” al Judeţului Iaşi organizează şi desfăşoară la nivelul judeţului mai multe acţiuni specifice, printre care instruirea primarilor cu privire la gestionarea situaţiilor de urgenţă, acţiuni de atragere a unui număr mare şi eficient de voluntari, dar şi acţiuni comune cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, acţiunile ISU Iaşi pentru promovarea campaniei includ prezentarea în mass-media locală a unor materiale privind activitatea de voluntariat, precum şi elaborarea şi distribuirea de pliante şi flyere.

Pentru ca această campanie să îşi atingă din punct de vedere calitativ obiectivele propuse şi să aibă un impact cu un grad ridicat asupra grupului-ţintă căruia se adresează şi nu numai, I.S.U. Iaşi îi invită pe toţi cetăţenii să se implice activ în desfăşurarea acestor activităţi.

Voluntariatul în situaţii de urgenţă este activitatea desfăşurată din proprie iniţiativă, prin care o persoană îşi pune la dispoziţie timpul, abilităţile şi energia în sprijinul altora, fără o recompensaţie de natura financiară.

Voluntarul din cadrul Serviciului voluntar pentru situaţii de urgentă este cel care poate interveni în beneficiul persoanelor accidentate, acordând prim-ajutorul necesar în situaţiile de urgenţă. Voluntarul este cel care asigură, prin activităţi de informare şi control, o monitorizare a creşterii capacităţii de răspuns a comunităţilor în caz de dezastre si calamităţi şi, nu în ultimul rând, este cel care are capacitatea, răbdarea şi disponibilitatea de a asculta pentru a putea evalua şi interveni eficient acolo unde este nevoie de ajutor.

Potrivit legislaţiei actuale serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă se constituie în comune, oraşe şi municipii, în subordinea consiliilor locale,in scopul apararii vietii, bunurilor si mediului impotriva incendiilor si dezastrelor, precum si realizarea masurilor de protectie civila. Aceste servicii se organizeaza in compartimente de prevenire, grupe si echipe specializate de interventie, pe tipuri de riscuri.

La nivelul judeţului Iaşi sunt constituite 95 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, servicii care asigură prima intervenţie până la sosirea serviciilor profesioniste. În numeroase cazuri voluntarii reuşesc să lichideze incendiile fără a fi necesară intervenţia forţelor profesioniste. În anul 2013 voluntarii au intervenit pentru stingerea a 212 incendii din care 49 cu forţe proprii şi 163 în cooperare cu ISUJ Iaşi.

Voluntarii sunt cea mai importantă resursă, un suport major şi de nelipsit pentru comunitate. Voluntariatul reprezintă dorinţa interioară a fiecărui om de a avea o viaţă mai bună, de a-şi ajuta semenii, de a-şi folosi abilităţile şi cunoştinţele şi de a se implica în construirea unui viitor mai bun pentru sine şi pentru societate.

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: