Viitorul meu dorit, viitorul meu posibil

Astazi la Penitenciarul Iaşi, un număr de 10 deţinuţi tineri aflaţi în regim închis (cu vârste cuprinse între 21-23  de ani) şi 11 elevi ai Liceului Tehnologic „Petru Ponii” Iaşi, au participat la o activitate educativă de orientare profesională intitulată „Viitorul meu dorit, viitorul meu posibil”.

 

Proiectul, susţinut de un titlu sugestiv, şi-a propus să abordeze problema oportunităţilor de pe piaţa muncii şi să ofere, pe cât posibil, alternative şi soluţii pentru tinerii din ce în ce mai puţin motivaţi să ocupe un loc de muncă.

 În condiţiile unei pieţe a muncii extrem de dinamice pentru tineri este deosebit de dificil să mai găsească motivaţia de a-şi atinge ţelurile din punct de vedere profesional. Fiecare dintre ei îşi imaginează, încă de la cele mai fragede vârste, scenarii din punct de vedere profesional, îşi doresc realizarea în plan material, să facă ceea ce le place şi, bineînţeles, împlinire personală. Din nefericire, tentaţiile la care sunt supuşi de anturaj, de câştigul uşor, îi îndepărtează de cele mai multe ori de şcoală, treaptă obligatorie către succes profesional. Pe de altă parte, există la ora actuală o inadvertenţă între nevoile de pe piaţa muncii şi calificările oferite prin liceele tehnologice şi şcolile profesionale sau prin specializările oferite de facultăţi. Dacă un tânăr care nu este privat de libertate, are libertatea de a alege, este sprijinit de familie, întâmpină dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă, situaţia este cu atât mai dificilă pentru un fost deţinut, dornic să-şi schimbe existenţa şi, de ce nu, să-şi împlinească totuşi visele.

 

Proiectul şi-a mai propus să ofere participanţilor, cunoaşterea oportunităţilor de pe piaţa muncii şi a modului în care pot îmbina utilul cu plăcutul, posibilităţile pe care le oferă la momentul actual angajatorii, piedicile întâlnite în găsirea unui loc de muncă şi modul în care ar putea fi depăşite, conştientizarea  importanţei analizării ofertelor de pe piaţa muncii şi a reconversiei profesionale, promovarea ideii de învăţare pe tot parcursul vieţii (învăţare continuă) şi motivarea tinerilor în sensul perseverării în găsirea unor soluţii de viitor, în sensul învăţării permanente, adaptării la posibilităţile pieţei muncii

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: